2012. június 6., szerda

D-nap: A halál torka

Robert F. Sergant: Into the Jaws of Death (1944. június 6.)

68 éve, 1944. június 6-án, a D-napon kezdődött meg a második világháború egyik legfontosabb hadművelete, melynek során a szövetséges hatalmak a normandiai partoknál, Omaha Beach-en törtek be a Franciaországba, ezzel új hadszínteret nyitva Európában.

Az Omaha Beach nem kedvezett a szövetségeseknek, mert egy sziklákkal, szurdokokkal tarkított jól védhető partszakasz volt, de nem volt más választásuk, mert ez a terület kulcsfontosságú szerepet játszott az invázióban. A németek bunkereket építettek, géppuskafészkeket, drótakadályokat és tankcsapdákat helyeztek el a védelem érdekében.

A partraszállás két hullámban történt. A szövetségesek komoly ellenállásba ütköztek: a partszakaszt a támadás során a német védelem szinte folyamatos tűz alatt tartotta. Az első hullámban érkező csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek, volt ahol a veszteségek elérték a 90 %-ot (!) is. A második támadás során is voltak veszteségek.

Az itt látható fotót Robert F. Sargent, az Amerikai Egyesült Államok Parti Őrségének fotósa készítette az egyik rohamcsónakból, mely a gyalogságot szállította a partokhoz közel. A katonák ilyen csónakokban érkeztek a támadás helyszínére. A csónakokból a vízbe kellett ugraniuk, hogy az utolsó métereket a tengerben úszva, gázolva tegyék meg a szárazföldig, miközben a német csapatok lőttek rájuk. Mondhatni szó szerint a halál torkába indultak. A katonák védtelenek és kiszolgáltatottak voltak. Sokan nem érték el a partot, hanem a tengerben lelték halálukat. Mások sokkot kaptak, vagy halálra rémültek.

A nagy áldozatokkal járó küzdelem végül meghozta a dicsőséget az amerikai csapatok számára: elfoglalták az Omaha Beach-et. Ennek a csatának köszönhetően Franciaország és Belgium felszabadult, Németország sorsa pedig megpecsételődött.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!