2012. június 13., szerda

Éhínség Ugandában

Mike Wells: Éhínség Karamojában, Uganda (1980)

Egy éhező afrikai gyermek és egy misszionárius kezéről készítette Mike Wells World Press Photo díjas felvételét.

A gyermek keze olyan vékony, akár egy kismadáré, szinte eltűnik a misszionárius markában. Karja nem vastagabb a férfi ujjánál. Két kéz, két ember, két teljesen különböző világ találkozása. Csupa ellentét.

A kép Uganda Karamoja régiójában készült 1980. áprilisában, ahol nagy éhínség pusztított. Wells döbbenetes fotója jól szemlélteti az afrikai ország lakóinak katasztrofális körülményeit és a súlyos éhínséget. Bár nem az ugandai volt a történelem legpusztítóbb éhínsége (1696-ban Finnországban a teljes lakosság egyharmada (!) halt éhen), de a következmények itt is rendkívül súlyosak voltak: a lakosság egyötöde, a gyermekeknek pedig több mint a fele halt éhen a nyolcvanas években az afrikai országban.

Wells fotóját a kiadója nem akarta publikálni, ehelyett beleegyezése nélkül a felvételt beküldték a World Press Photo versenyre, ahol az év sajtófotójává választották. Wells egyáltalán nem volt büszke fotójára, sőt szégyellte azt. Sosem nevezte volna be a versenyre, mert nem tartotta helyesnek, hogy éhező emberekről készült felvételek díjat kapjanak.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!