2012. június 4., hétfő

Afgán lány

Steve McCurry: Afgán lány (1984)

Afgán lány néven vált ismertté a National Geographic magazin leghíresebb felvétele, melyen a tizenkét éves Sharbat Gula látható, akit életében akkor fényképeztek le először.

1979-ben a Szovjetunió megtámadta Afganisztánt. A háború mintegy tíz évig tartott. Több millióan kényszerültek arra, hogy elmeneküljenek és a környező országokban keressenek menedéket. Steve McCurry a National Geographic Magazin megbízásból járt Pakisztánban, hogy az afgán menekültek helyzetéről tudósítson.

A Pesavar melletti Nasir Bagh-i menekülttáborban találkozott Gulával, akire a táborban kialakított iskolában figyelt fel. A lány nagyon félénk volt. McCurry tudta, hogy ha azonnal odamenne hozzá, akkor csak elijesztené. Ezért az osztálytársait kezdte fotózni, abban a reményben, hogy a lány is engedi magát lefotózni. Végül McCurry odament Gulához és megkérdezte, hogy lefényképezheti-e. A lány beleegyezett: McCurry Nikon FM2 kamerájával több felvételt is készített róla. „Nem gondoltam, hogy a lány fotója más lenne, mint a többi kép, melyeket aznap készítettem.” – emlékezett vissza a fotós. A felvétel első alkalommal a National Geographic magazin 1985. évi júniusi számának címlapján jelent meg. Az igéző zöld szemű lány fotója egy csapásra híres lett, és az idők folyamán a menekültek és az elnyomottak jelképévé vált.

Sharbat Gula a National Geographic
címlapján (1985. június)

Mindenki tudni szerette volna, hogy ki is az az afgán lány a képen, de Gula személyazonosságára egészen 2002-ig nem derült fény. McCurry már a kilencvenes években többször is megpróbálta kideríteni a lány nevét, de nem járt sikerrel, mert Afganisztán akkoriban a nyugati sajtótól elzárt ország volt. 2001-ben az országot megszállták az amerikai csapatok, a tálib kormányt leváltották. Nem sokkal ezután, 2002. januárjában McCurry a National Geographic kutatócsoportjával tért vissza Pakisztánba a Nasir Bagh-i menekülttáborban, hogy megkeresse a lányt, akit lefényképezett. Több nő állította, hogy ő látható a felvételen, de Gula nem volt közöttük. Végül találkoztak Gula egyik testvérével, akinek segítségével 17 év után McCurry újra rátalált fotójának főszereplőjére Afganisztán egyik eldugott régiójában.

Egy kevésbé ismert felvétel Guláról

Az akkor harminc éves lányt – szemének íriszmintája alapján – minden kétséget kizáróan azonosították. „100 százalékig biztos voltam benne, hogy Sharbat Gula nem lehet más, csak az én »afgán lányom«, akit tizenhét éve keresek. Ugyanolyan igézőek és mégis rémültek a szemei, mint akkor voltak.” – nyilatkozta McCurry, aki a találkozáson újra lefotózta Gulát. Az egyik képen szinte ugyanazzal a tekintettel néz a fotós kamerájába, mint gyerekkorában. A Nationa Geographic 2002. évi áprilisi számának címlapján újra Sharbat Gula szerepelt: arcát burka takarta el, kezében pedig a híres fényképet tartotta.

Sharbat Gula tizenhét évvel később
(Fotó: Steve McCurry, 2002)

1984-ben Gula faluját a szovjet csapatok támadták meg. Szülei a támadás során haltak meg, a háború borzalmai elől testvéreivel és nagymamájával együtt menekült el a hegyeken át a szomszédos Pakisztánba, ahol a Nasir Bagh-i menekülttáborba helyezték el őket. Még a nyolcvanas évek végén hazatért, férjhez ment. Négy gyermeknek adott életet, de egyikük még csecsemőkorában elhunyt. Gula egészen 2002-ig nem is látta a róla készült képet, nem tudott arról sem, hogy milyen médiaszenzáció váltott ki a fotó.

A 2002-es címlap: Gula burkában

A tizenkét éves lányról készült fotó első megjelenése óta bejárta az egész világot és egyike lett a legismertebb és legtöbbet idézett fényképeknek. Van, aki Leonardo da Vinci Mona Lisájával, vagy Dorothea Lange Hajléktalan anya című fotójával állítja párhuzamba. McCurry fotója azonban nem csak híres lett, hanem ikonná vált: ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Jodi Bieber 2008-as felvételét, mely egy megcsonkított afgán lányt, Bibi Aishát ábrázolja, már Gula portréjához hasonlították.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

3 megjegyzés:

  1. " Az arc a lélek tükre!"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szem a lélek tükre, és ezeken a képeken ez különösen igaz!

      Törlés
  2. Csodálatos fotó, minden benne van a háboru a rettegés-menekülés köszönöm , hogy láthattam.🤔😘😢

    VálaszTörlés

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!