2014. február 25., kedd

Blanche Monnier

Ismeretlen: Blanche Monnier (1901)

Ez a megrázó felvétel Blanche Monnier-ről készült nem sokkal azután, hogy 25 éven keresztül saját családtagjai egy szobába zárva tartották fogságban.

1901. május 23-án a Poiters-i rendőrkapitány egy névtelen levelet kapott. A levél írója azt állította, hogy a rue de Sarlos 21 szám alatt több mint 20 éve egy nőt családtagjai tartanak fogva. A rendőrség először kételkedett az állítás hitelességében, mert az adott címen köztiszteletben álló személyek a megözvegyült Madame Louise Monnier Demarconnay és fia Marcel Monnier valamint Puget Theniers korábbi alispán laktak. A család életét egy tragédia, lányuk, a fiatal és élettel teli Blanche 25 évvel ezelőtti eltűnése árnyékolta be.

A rendőrség ellátogatott a családhoz, ahol az egyik bezárt szobában egy riadt meztelen csontsovány hölgyet fedeztek fel. A sötét helyiség koszos és büdös volt, mindenütt ürülékkel és ételmaradványok hevertek. A függönyön jól látszott, hogy hosszú évek óta nem volt elhúzva, az ablak nem volt kinyitva. Az ötvenes éveiben járó lesoványodott hölgy személyazonosságára hamar fény derült: ő volt a több mint két évtizede eltűnt Blanche Monnier.

Blanche-t az 1870-es években egy nálánál idősebb ügyvéddel ismerkedett meg. A család az udvarló életkora és a társadalmi különbségek miatt ellenezték a kapcsolatot. Madame Monnier nem tudta meggyőzni lányát arról, hogy nem menjen hozzá az ügyvédhez. Ezért fiát Marcelt kérte arra, hogy eszeljen ki egy tervet a házasság megakadályozására. Blanche-ot egy éjszaka bezárták a szobájába, azzal a céllal hogy így vegyék rá arra, hogy szakítson meg minden kapcsolatot jegyesével. Édesanyja arra számított, hogy lánya hamar megtörik. De az évek csak teltek és Blanche nem engedett. Udvarlója 1885-ben meghalt. De Blanche-t továbbra is fogságban tartották: 25 éven keresztül.

Blanche Monnier évekkel az eset után

Édesanyját szinte azonnal letartóztatták és őrizetbe helyezték. Két héttel később a börtönben halt meg. Blanche testvérét Marcell bíróság elé állították és 15 havi börtönbüntetésre ítélték. Marcell fellebbezett az ítélet ellen: a bíróság – tekintettel arra, hogy nem történt erőszak – Marcellt felmentette a vádpontok alól.

Blanche-ot megtalálása után azonnal kórházba szállították. Olyan rossz állapotban volt, hogy az orvosok aggódtak az életéért. Blanche sohasem épült fel teljesen, bár fizikailag megerősödött, de az elszenvedett lelki traumát sohasem heverte ki: 1913-ban a blois-i pszichiátriai intézetben hunyt el.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!