2013. szeptember 24., kedd

Bibi Aisha

Jodi Bieber: Bibi Aisha (2010)

Bibi Aisháról, a megcsonkított afgán lányról készítette híressé vált fotóját Jodi Bieber. A felvétel ráirányította a figyelmet az afgán nők szomorú helyzetére és vált az utóbbi évek egyik legemlékezetesebb portréfelvételévé.

Aishát 14 éves korában akarata ellenére családja egy afgán harcoshoz adta feleségül. Férje és csaljádja erőszakosan és megalázóan bánt vele. Aisha megelégelte a kegyetlen bánásmódot és 18 éves korában megszökött férjétől. Nem sokkal később azonban a tálibok elfogták és hónapokra börtönbe zárták. Bíróság elé állították, mert szégyent hozott a férjére és családjára. Bűnösnek találták és az ítélet szerint büntetésül le kell vágni az orrát és a füleit. A hagyomány szerint ugyanis Afganisztánban, ha valaki elhagyja a férjét, az olyan, mintha a férj az orrát veszítené el. Az ítéletet férje és édesapja hajtották végre. „Aznap este kivittek a hegyekbe. Megkötözték a kezeimet és a lábaimat. Azt mondták, az lesz a büntetésem, hogy levágják az orromat és a füleimet. És nekiláttak.” – emlékezett vissza egy interjúban Aisha. Végül magára hagyták a súlyosan sérült, eszméletét vesztett lányt, aki később összeszedve minden erejét segítségért indult.

Egy amerikai segélyszervezet, a Nők az afgán nőkért fogadta be, egy kabuli menhelyre szállították. Később Aisha az Egyesült Államokba utazott és kezdett új életet. Jelenleg is ott él, egy marylandi afgán családnál. Több helyreállító műtét hajtottak rajta végre, egy ideig műorrot viselt, végül hosszadalmas eljárás révén testszöveteiből saját orrot és fület alakítottak ki számára.  

Aisha 2013-ban (Fotó: Rex Features)

A lány történetéről először a Daily Beast magazin számolt be 2009. decemberében, de Aisha igazán ismertté a dél-afrikai származású fotós Jodi Bieber felvételével vált. Bieber a menhelyen ismerkedett meg a tragikus sorsú lánnyal, aki beleegyezett, hogy megcsonkított arcát megmutassa a világnak. Aisha portréját a TIME magazin 2010. augusztusában a címlapon tette közzé.

Bibi Aisha a TIME címlapján (2010. augusztus 9.)

A lap főszerkesztője, Richard Stengel sokat gondolkodott azon, hogy közzétegye-e Aisha felkavaró portréját. Attól tartott, hogy a megcsonkított arcú lány látványa megütközést fog kelteni. De Aisha története és fotója elérte célját és a ráirányította figyelmet az  afgán nők helyzetére, akik a háború sújtotta országban Aishához hasonlóan testi-lelki terrorban élnek

Jodi Bieber felvételét, melyet 2011-ben a World Press Photo pályázaton az év sajtfotójának választották, gyakran hasonlítják Steve McCurry ikonikus Afgán lány című fotójához.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!