2012. november 20., kedd

Vasúti baleset a Nyugati pályaudvarnál

Vasúti baleset a Nyugati pályaudvarnál, Budapest,
1962. október 4. (Fotó: Mikó László/MTI)

Hazánk egyik legemlékezetesebb pályaudvari vonatbalesete 1962-ben Budapesten a Nyugati pályaudvaron történt. Egy vasúti szerelvény tolatás közben elszabadult és áttörve az állomáscsarnok üvegfalát a Lenin körútra sodródott.

Október 4-én kora délután egy 411-es sorozatjelű gőzmozdony egy tíz kocsiból álló szerelvényt tolt be a Nyugati pályaudvar várócsarnokába, azonban a mozdony utáni kalauzkocsit nem csatolták hozzá a többi vagonhoz. A mozdonyvezető felfigyelt a hibára és próbálta megfékezni a lendületet vett szerelvényt, de már elkésett. A tíz vagonból álló kocsisor levált és megindult a síneken a csarnok bejárata felé. A szerelvény 14 óra 21 perckor átszakította a vágánybakot, majd az előtéren csúszott tovább, áttörte a várócsarnok üvegfalát és végül a nyílt utcán állt meg. A vasúti kocsi vége elérte a Lenin körút (a mai Nagykörút) szélét. A szerelvény a sínekről lefutva majdnem 30 méteres utat tett meg mire meg tudott állni. Szerencsére a hangosbemondón keresztül még időben tudták figyelmeztetni a vonatra várakozókat és a járókelőket, így nem történt tragédia: bár egy idős hölgy súlyosan megsérült, de halálos áldozata nem volt a balesetnek.

A kisiklott vonatkocsit megörökítő híres fotót a Magyar Távirati Iroda (MTI) munkatársa Mikó László készítette.

A felvételt látva önkéntelenül is a montparnasse-i vasúti szerencsétlenség és az azt megörökítő híres fénykép juthat az eszünkbe: 1895. október 22-én a párizsi állomásra beérkező vasúti szerelvény túlfutott az ütközőn és a mozdony a falat áttörve a Place de Rennes-re zuhanva az orrán állt meg.

(via Népszabadság; Indóház)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

3 megjegyzés:

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!