2012. június 20., szerda

Alice Liddell

Charles L. Dodgson: Alice Liddell,
„A koldusgyermek” (albuminpapír, 1859 körül)

Lewis Carroll, eredeti nevén Charles L. Dodgson, az Alice Csodaországban és az Alice Tükörországban szerzője, nem csak íróként vált ismertté: történeteinek főszereplőjéről, a mindössze 7 éves Alice Liddellről készítette legismertebb fényképét.

Dodgson író, lelkész és matematikaprofesszor volt. Szabadidejében szívesen fotózott tájképeket és épületeket, valamint barátairól, rokonairól készített portrékat. Huszonöt év alatt több ezer fényképet. Ezek jelentős része az utókor számára érdektelen maradt.

Barátai, rokonai gyermekeiről készült felvételei azonban jóval ismertebbek és vitatottak. Több felvételén a gyermekek különböző kihívó pózokban, sőt – ma már tabunak számító módon – meztelenül, vagy félmeztelenül láthatóak. Szakértők szerint a fotók, melyeket Dodgson a maga számára készítette, nem csak egyszerű gyermekportrék voltak, hanem erotikus utalásként is értelmezhetőek. Ezekre a fotókra akkoriban másként tekintettek, mint napjainkban. A viktoriánus korban a gyermekek a tisztaság és az ártatlanság jelképei voltak, a róluk készült fényképeknek pedig a szülők nem tulajdonítottak jelentőséget, így annak sem, hogy gyermekeik meztelenül láthatóak a képeken. Annak ellenére sem, hogy a gyermekek valószínűleg nem voltak tisztában az általuk játszott szerepek és pózok jelentésével és jelentőségével.

A Liddell gyerekek Dodgson fotóján: Edith, Lorina és Alice (1859)

Gyermekportréi közül a leghíresebbeket Alice Liddellről készítette, akiről könyveinek főhősét, a kis Alice-t mintázta. Dodgson a Liddell családdal 1856-ban Oxfordban ismerkedett meg és hamar jó baráti kapcsolatot ápolt a családfővel, Henryvel. Dodgson gyakran élvezhette a Liddell család vendégszeretetét. Sok időt töltött a gyerekekkel is, akiket több alkalommal is lefotózott. Az Alice-ről készült felvétel is valószínűleg egy közös program idején készülhetett. Dodgson a kislányt koldusként ábrázolja, de Alice testtartása, ruházata és frizurája árulkodik arról, hogy szerepet játszott.

Életrajzírók úgy vélik, hogy Dodgson romantikus érzelmeket – egyesek szerint szexuális vonzalmat is – táplált a kis Alice iránt. A vonzalom kézzelfogható bizonyítékának tartják a gyermekről készült fényképeket, valamint Dodgson Alice-ről tett kijelentéseit, akit kedvenc témájaként jellemzett. Más szakértők szerint azonban ezt az elképzelést semmi sem támasztja alá, csak Dodgson személyéhez kapcsolódó mítoszról van szó csupán.

Bár a képek a szülők jóváhagyásával készültek, Dodgson mégis több felvételt megsemmisített – vagy végrendeletében erről rendelkezett – feltehetően azért, mert talán mégis többet jelenthettek számára egyszerű fényképeknél.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

1 megjegyzés:

  1. Ekszvájzed mondja:

    Tessenek szépen elolvasni az "Alice Tükörországban" legvégén található verset EREDETIBEN. Szépen átérezni mindazt, amit elmond, mélységében és magasságában, és alaposabban is szemügyre venni, minden sorát. Aztán megmondani róla, hogy szerelem-e ez, vagy sem, és ha igen, akkor miféle, és lélekről szól-e, avagy bármi másról.

    VálaszTörlés

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!