2015. június 20., szombat

Rohamra!

Max Alpert: Combat (1942)

Max Alpert haditudósító készítette az egyik leghíresebb szovjet második világháborús fényképet egy csapatát harcba hívó parancsnokról.

Alpert a TASS hírügynökség fotósaként utazott a frontra, hogy a szovjet csapatok harcairól tudósítson. 1942 júliusában Vorosilovgrád (ma Luhanszk) közelében a 220-as gyalogezred csapatait kísérte. Ezt a területet a németek erőteljes légi támadás alatt tartották, hogy előkészítsék a szárazföldi csapataik előrenyomulását. A szovjetek lövészárkokban és rókalyukakba húzódtak a német tüzérségi lövedékek elől. Egy ilyen rókalyukban keresett fedezéket Alpert is. Július 12-én az egység parancsnoka TT–33-as pisztolyát a magasba emelve rohamra szólította fel katonáit. Alpert Leica fényképezőgépével örökítette meg a számára ismeretlen katonát. A fotós fényképezőgépe megrongálódott a támadásban. Több fényképet már nem tudott készíteni. Fedezékébe visszahúzódva próbálta óvni kameráját, hogy az elkészült képkockákat ne érje fény. Tétlenül figyelte az eseményeket, a katonák kiáltoztak, néhány perccel később szerzett tudomást arról, hogy parancsnokuk meghalt a támadásban.

Alpert nem tudta pontosan kit fotózott le: nem tudta sem a nevét, sem a rendfokozatát. A katona kilétére csak 23 évvel később derült fény, amikor a Pravda napilap a Szovjetunió németek felett aratott győzelmének 20-dik évfordulója alkalmából készült összeállításában megjelentette Alpert fotóját. Ekkor ismerte fel a fényképen szereplő alakot a volt felesége. A katonát Alekszej Jerjomenkónak hívták. Politikai tisztként szolgált a háborúban. Amikor  egységének parancsnoka elesett a harcokban ő vette át a parancsnokságot.

A katonáit támadására hívó Jerjomenko fotója az második világháború egyik híres felvételévé vált. A szovjet propaganda számtalan alkalommal használta fel a felvételt, hogy a szovjetek dicsőséges és hősies küzdelmét illusztrálja: plakátokon, szobrokon, pénzérméken, vagy akár órákon találkozhatunk Jerjomenko alakjával.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!