2015. június 1., hétfő

Burst of Joy

Slava Veder: Burst of Joy (zselatinos ezüst, 1973)

A vietnami háborúból több év hadifogság után hazatérő Robert L. Stirmről és családjáról készítette Pulitzer-díjas felvételét Slava Veder az Associated Press fotóriportere.

Robert L. Stirm az amerikai légierő őrnagyaként szolgált a vietnami háborúban. 1967. október 27-én egy F–105D bombázó fedélzetén vett részt egy bevetésen, amikor gépüket Hanoi felett lelőtték. Strim megsebesült és vietnami fogságába esett. Fogolytáborról, fogolytáborra hurcolták, még a hírhedt Hanoi Hilton börtönben is raboskodott, míg végül több mint öt év hadifogság után, 1973. március 14-én szabadult. Pár nappal később Stirm és 19 másik amerikai hadifogoly egy C–141A Starlifter teherszállító repülőgép fedélzetén hagyták el Vietnamot és térhettek vissza az Egyesült Államokba.

A repülőgép 1973. március 17-én landolt a kaliforniai Travis légibázison. Hazaérkezésüket több mint 400 hozzátartozó, barát és érdeklődő várta. Több újságíró és fotóriporter is jelen volt, hogy tudósítsanak az eseményről. Slava „Sal” Veder az Associated Press fotóriportereként fotózta a hadifoglyok hazatérésének örömteli pillanatait. Ekkor készítette híressé vált felvételét Stirmről és családtagjairól. A kép középpontjában Stirm tizenöt éves lánya Lorrie látható, aki kitárt karokkal rohan édesapjához.

Stirm és családjának öröme azonban nem volt teljesen felhőtlen. Stirm még vietnamban a szabadulása napján kapta kézhez felesége levelét, melyben Loretta közölte, válni akar. 1974-ben a pár felbontotta a házasságát.

A Burst of Joy címen ismertté vált felvétel az Egyesült Államok vietnami háborúban való részvételének befejező időszakát szimbolizálja, amikor az uralkodó felfogás szerint a hazatért katonák és családtagjaik megkezdhették a gyógyulás folyamatát a háború borzalmainak befejeztével. Veder felvétele 1974-ben Pulitzer-díjat kapott. Minden családtag kapott egy másolatot a fotóból, mely többük otthonában is kiemelt helyet foglalt el, kivéve Stirmet, aki nem tudta rávenni magát arra, hogy a róla készült felvételt mutogassa.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!