2012. július 21., szombat

Az első Holdraszállás

Földünk és a Hold felszíne az Apollo–11 űrhajóból

Negyvenhárom évvel ezelőtt, 1969. július 21-én a NASA Apollo-programjának keretében lépett első alkalommal ember a Hold felszínére. Az expedíció során számos fénykép is készült, melyek közül nem egy ikonikussá vált.

Az Apollo–11 két tagja, Neil Armstrong és Edwin „Buzz” Aldrin holdsétája több mint két órán át tartott a Holdon. Ez idő alatt különböző vizsgálatokat és méréseket végeztek, holdkőzeteket gyűjtöttek és fényképeket készítettek.

Edwin Aldrin: Buzz Aldrin lábnyoma a Holdon

Ezen fényképek közül talán az egyik legismertebb az, melyen Aldrin cipőjének nyoma látható a Hold porában.  Bár nem ez volt az első lábnyom a Holdon, de mégis ez vált a legismertebbé és mára az világűr meghódításának egyik szimbólumaként tekintenek rá. A felvételt nem hirtelen ötlettől vezérelve, hanem tudományos célból készült, hogy a holdpor (a regolit) tulajdonságait vizsgálhassák. A NASÁ-nál AS11-40-5877 számon nyilvántartott fényképet Aldrin készítette egy Zeiss Biogon lencsével felszerelt Hasselblad kamerával. Kevesen tudják, hogy a fotót Ektachrome színes filmre exponálták, melyből később a NASA készítette az itt látható fekete-fehér változatot.

Aldrin csizmája nyomot hagy a Hold felszínén

A Holdnak nincs légköre, nem fúj rajta a szél, ennek köszönhetően az űrhajósok Holdon hagyott lábnyomai, ha az örökkévalóságig nem is, de nagyon hosszú ideig épségben meg fog maradni.

Buzz Aldrin a Holdon

A másik ikonikus fotón Buzz Adlrin áll a Sas Holdkomp lábánál. A bal oldalon számos lábnyom látható, melyet az űrhajósok hagytak holdsétájuk során. Aldrin sisakjának üvegén a holdkomp és a felvételt készítő Armstrong alakja tükröződik vissza.

A kevésbé ismert eredeti felvétel

Az eredeti felvétel túl szűk volt. A fénykép tetejéről zavaró módon lemaradt Aldrin hátizsákjának felső része és a világűr. A NASA módosította a felvételt annak érdekében, hogy a kép egyensúlyba kerüljön. A kép felső fekete sávját (a világűrt) egészítették ki és a lehetőségekhez mérten pótolták a szkafander részleteit.

Aldrin tiszteleg az amerikai zászló előtt

Szintén Neil Armstrong készítette azt a felvételt, melyen Buzz Aldrin tiszteleg a felállított amerikai lobogó előtt. A kép bal oldalán a Holdkomp látható, az előtérben pedig jól kivehetőek az űrhajósok lábnyomai. Aldrin a Nap felé nézve tiszteleg, sisakján megcsillannak a napsugarak. Többek között erre a fényképre is hivatkozva állítják összeesküvés-elmélet hívők, hogy a Holdra szállás valójában nem történt meg. Hiszen ha nincs légköre a Holdnak, akkor hogyan lehetséges az, hogy lobog a zászló? Az űrhajósok a zászlót egy keretre rögzítették, de a keret nem tartotta jól a zászlót: nem feszült ki rendesen, meggyűrődött és olyan látvány keltett mintha a szél lobogtatta volna meg.

Ilyennek látta Földünket az Apollo–11 legénysége

Az utolsó, kevésbé ismert fényképen Földünk látható, a fénykép az utazás harmadik napján készült az Apollo–11 űrhajóból. A látvány hasonló a Kék üveggolyó néven ismertté vált felvételhez.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!