2012. július 1., vasárnap

Kisfiú játék kézigránáttal

Diane Arbus: Kisfiú játék kézigránáttal,
Central Park, New York (1962)

Diane Arbus egyik legismertebb felvételén egy kisfiú látható, aki nyugtalanító tekintettel bámul a fotósra, miközben egy játék kézigránátot tart a kezében.

A látvány zavarba ejtő. A fiú az egyik kezében játék kézigránátot szorongat, másik kezét karomszerűen, szinte görcsösen behajlítja, arcán torz grimasz. Arbus mindig is szerette a zavarba ejtő dolgokat. Szívesen fotózta a társadalom peremére szorultakat (hajléktalanokat, törpéket, elmebetegeket), de a középosztály tagjai is kedvelt témái voltak. Képeinek szereplőit szokatlan, furcsa beállításokban kapta lencsevégre. Portréalanyait nem lopva fotózta le, hanem szóba elegyedett velük és a engedélyüket kérte, hogy az általa meghatározott pózokban fényképezze le őket. Arbus munkái nemcsak torz tükröt tartottak a társdalom felé, de egyben dokumentálták is a kort.

A képet Arbus New York-ban, egyik kedvelt helyszínén a Central Park-ban készítette 1962-ben. A fiúról több felvételt is készített. Arbus éppen a megfelelő kompozíciót keresve lépegetett a fiú körül, aki szívesen pózolt a kamera előtt. Nem sokkal később azonban hirtelen ideges lett és türelmetlenül felkiáltott: „Készítsd már el azt a képet!” Arcán torz mosollyal adta a fotós tudtára, hogy jó lenne, ha végre elkészülne a képpel. Ezt a pillanatot örökítette meg Arbus. A többi fényképen jól látszik, hogy a fiú önfeledten és jókedvűen játszadozott, csak ezen az egy felvételen nem. 

A többi képkocka a fotózásról

A fotón Colin Wood, a híres teniszező Sidney Wood fia látható, aki fiatalkorában nem szerette, sőt kifejezetten utálta a róla készült képet. Ami nem csoda, mert nem egyszer vált miatta diáktársainak céltáblájává: egyszer az egyik osztálytársa például teleragasztotta a kép másolataival az iskola falait.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!