2012. július 16., hétfő

Trinity: az első atombomba

Jack W. Aeby színes felvétele
az első atombomba felrobbanásáról (1945)

1945. július 16-át az atomkorszak kezdeteként tartják számon: ma 67 éve ezen a napon robbantották fel az első atombombát az új-mexikói Alamogordo mellett a White Sands katonai bázison. Jack Aeby mérnök és amatőr fotós készítette az egyetlen sikeres színes felvételt a kísérletről.

Az első atombombát a Manhattan Projekt keretében az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada fejlesztette ki, melyet Franklin D. Roosevelt 1942-ben hagyott jóvá. A projekt irányításával Robert Oppenheimert bízták meg, akinek munkáját nemzetközi kutatócsoport segítette. A kutatás központja az új-mexikói Los Alamos volt. A bomba a Trinity fedőnevet kapta, de a projekt résztvevői egymás közt csak Szerkentyűnek (The Gadget) hívták. A kifejlesztett fegyvert nem éles bevetésre szánták, hanem kísérleti eszköznek.

A Trinity tesztjére 1945. július 16-án került sor, a bombát hajnali 5 óra 29 perckor robbantották fel. A robbanás ereje 20 kilotonna TNT robbanóerejével volt egyenértékű. A Trinity ereje a Nagaszakira ledobott, Fat Man bomba erejével volt egyenértékű. A környező területeket a nap fényénél is világosabb, vakító fényesség töltötte be. Sokan ahhoz hasonlították a látványt, mintha aznap még egyszer felkelt volna a nap. A lökéshullámokat még 160 kilométeres távolságban is érezni lehetett. A gombafelhő 16 kilométeres magasságot ért el. A Trinity több mint 300 méter átmérőjű krátert hagyott maga után, a sivatag homokja pedig megolvadt. A terület ma történelmi emlékhely.

Berlyn Brixner volt a Trinity-teszt vezető fotósa, aki több mint 50 kamerát állított fel, hogy megfelelően dokumentálhassa az eseményt. Brixner fekete-fehér filmmel dolgozott. Több mint 100 000 képkocka készült a robbantásról, azonban a felvételek jelentős része a detonáció során keletkező erős fény hatására megsemmisült vagy túlexponált lett.

Jack W. Aeby technikusként dolgozott a projektben. Amatőr fotósként engedélyt kapott arra, hogy a robbantás napján fényképfelvételeket készíthessen a szigorúan titkos eseményről. A második világháború miatt akkoriban ritkaságnak számított a színes film, de Aeby, egyik barátja révén, mégis hozzájutott egy darab filmhez. Állványként egy széket használt: a fényképezőgépet a szék támlájának támasztotta. Négy felvételt készített a robbantásról. A filmet még aznap este Los Alamosban hívta elő: az első kocka túlexponált lett, kiégett, a másik három képkockából az egyik felvétel sikerült. A fényképen jól látható a bomba gombafelhője és az eget bevilágító fénye. Aeby a fotót, mely a történelmi jelentőségű esemény egyik fontos dokumentuma, Enrico Fermi fizikusnak adta, aki maga is részt vett a bomba kifejlesztésében.

Truman elnök később a terv résztvevőinek tiltakozása ellenére az új fegyver éles bevetéséről döntött Japán ellen: 1945. augusztus 6-án Hirosima, majd három nappal később Nagaszaki városára dobtak le atombombát.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!