2013. január 30., szerda

A Voyager-aranylemez fényképei

A Voyager-aranylemez, rajta felirat: A Föld hangjai

A Voyager űrszondákkal több mint száz fényképet is a világűrbe küldtek, hogy az esetleges idegen civilizációk számára üzenetet hagyjunk.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala, a NASA 1977-ben a Voyager-program keretében indította útjára a Voyager–1 és a Voyager–2 űrszondákat, amelyek feladata a Naprendszer külső bolygóinak megfigyelése és vizsgálata volt. Az űrszondák fedélzetén a különböző vizsgálati és kommunikációs eszközök mellett egy-egy aranyozott hanglemezt is elhelyeztek. A lemezekre képeket, hangokat rögzítettek annak reményében, hogy földön kívüli értelmes lények találnának rá az űrszondákra, és így üzenetet tudnak hagyni számukra. Az űrszondák mára már elhagyták a Naprendszert és azóta is folyamatosan távolodnak bolygónktól. A Voyager–1 már olyan messze jutott, hogy ez a legtávolabbi ember alkotta tárgy.








Nem a Voyager-aranylemez volt az első alkalom, hogy üzenetet küldtünk a világűrbe. Már 1972-ben a Pioneer–10 és a Pioneer–11 űrszondákkal útra bocsátottak egy-egy táblát, mely a bolygónkról, valamint az emberi fajról adott tájékoztatást. A Pioneer-táblák azonban jóval egyszerűbb üzenetet tartalmaztak.



A Voyager-aranylemez egy összetett információforrás, melyen az emberiség 55 különböző nyelven tolmácsolt üdvözlő üzenetei hallgathatóak meg, Jmmy Carter amerikai elnök és Kurt Waldheim ENSZ főtitkár üdvözlete nyomtatott formában került fel a korongra. Az üdvözlések mellett másfél órányi zene anyag került rögzítésre a világ számos országából: Beethoven, Sztravinszkij és Bach műve mellett Chuck Berry, Lorenzo Barcelate szerzeménye, valamint több népdal. A zenei anyagon kívül számos hangmintát is elhelyeztek, melyek természetes és ember által keltett hangokat mutatnak be.







A lemezen továbbá 116 fényképfelvétel is helyet kapott, melyeket Carl Sagan csillagász és csapata választott ki. A fotógyűjtemény célja az volt, hogy vizuális formában is érzékletes és átfogó képet adjon Földünkról és az emberi civilizációról. A felvételek között vannak színesek és fekete-fehérek egyaránt, valamint szövegek és diagramok is – az egyik például egy kalibrációs rajz. A fényképek több témakört is érintenek. Egy részük bolygónkkal és a naprendszerrel kapcsolatos. Van köztük olyan, amely az emberi fajt és annak anatómiáját mutatja be. Más felvételek hétköznapi momentumokat (pl. étkezést, érzelmeket, családot, sportolást), vagy technikai vívmányokat (pl. röntgengépet, vonatot, vagy hójárót) mutatnak be. A fotó jelentős része elsősorban tudományos célból készült, a képek művészi jellege kevésbé játszott szerepet a kiválasztás során. Csak egy műalkotás, Ansel Adams Tetons and the Snake River (1942) című méltán híres fotója került fel az aranylemezre.

Ansel Adams: Tetons and the Snake River (1942)

A Voyager-aranylemezről bővebben a Jet Propulsion Laboratory weboldalán olvashatunk. A lemezre rögzített valamennyi felvételt pedig itt tekinthetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!