2013. január 6., vasárnap

Christopher Robin Milne

A. A. Milne és fia, Christopher (Fotó: Bettman/Corbis)

A. A. Milne világhírű regényének a Micimackónak egyik fő karakterét, Róbert Gidát fiáról, Christopher Robinról mintázta. Micimackó ihletője pedig Christopher egyik kedvenc játékmackója, Edward volt.

Christopher Robin 1920-ban született. Egy éves volt, amikor édesapja egy plüss mackóval lepte meg. A kisfiú és a mackó elválaszthatatlanok voltak. A játékmedvének az Edward nevet adta. Christopher öt éves volt, amikor édesapja elvitte a londoni állatkertbe. Itt találkozott Winnie-vel, az állatkert híres fekete medvéjével, aki nagy hatással volt a fiúra. Olyannyira, hogy miatta még kedvenc plüssmackóját is átkeresztelte. Így lett Edwardból Winnie, a későbbi Micimackó.

Christopher Robin Milne

Edward a fekete medve

A Micimackó alapjául Milne korábban kiadott történetei szolgáltak, melyeket fiával való kalandjai és élményei ihlettek. Milnenem fűzte fel egy cselekményszálra ezeket a történeteket, az egyes fejezeteket csak az azonos karakterek kötik össze. A Micimackó fő figurájának, Róbert Gidának ihletője Milne fia Christopher volt, akinek kedvenc játékmackója is bekerült a regénybe, a főhős Micimackó személyében. A regény többi szereplőjét is fia játékállatairól mintázta: Füles karácsonyi ajándék volt, Malackát a család szomszédja vette, Kanga és Zsebibabát öt éves korában kapta Christopher. A kisregény 1926-ban E. H. Shepard illusztrációival jelent meg. A folytatás, a Micimackó kunyhója két évvel később kerülhetett az olvasók kezébe.

Milne és fia, itt már Winnie mackóval

Christopher a második világháború kitörése után katonai szolgálatra jelentkezett, de az orvosi vizsgálaton alkalmatlannak minősítették. Édesapja közbenjárására végül egy mérnöki alakulatba sorozták be. 1942-től a Közel-Keleten és Olaszországban teljesített szolgálatot. A háborút követően tovább folytatta megkezdett tanulmányait Cambridge-ben, ahol végül angol nyelvből diplomázott. 1948-ban feleségül vette unokatestvérét, Lesley Sélincourt-t. Az ifjú pár Dartmouth-ba költözött. Több éven keresztül vezették a Harbour könyvesboltot, annak ellenére is, hogy édesanyja szerint fia soha nem látott fantáziát a könyveladásban és nem szívesen találkozott a Micimackó rajongóival. Első önéletrajzi regényét 1974-ben adta ki. Játékállatait, akikről édesapja a regény szereplőit mintázta, kiadójának ajándékozta. A kiadó a plüssfigurákat később a New York City Public Librarynek adományozta, ahol ma is megtekinthetőek.

Christopher Robin Milne 1996-ban hunyt el.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!