2013. november 14., csütörtök

Dr. Zbigniew Religa

Fotó: James L. Stanfield (1987)

James L. Stanfield a zabrze-i szívsebészeti klinika műtőjében készítette el a National Geographic magazin egyik emlékezetes felvételét.

Stanfield 1987-ben a magazin fotósaként utazott Lengyelországba, hogy a kelet-európai ország problémákkal küszködő egészségügyi rendszerét bemutassa. A kórházakat hosszú műtéti várólisták, ágy- és eszközhiány jellemezte. Stanfield többek között a zabrze-i szívsebészeti klinikába látogatott el, melynek igazgatója a neves szívsebész, későbbi egészségügyi miniszter Dr. Zbigniew Religa volt, aki az első sikeres szívátültetést hajtotta végre Lengyelországban.

Religa és csapata két szívátültető műtétre készült. Stanfield lehetőséget kapott arra, hogy fényképezőgépével megörökítse a beavatkozásokat. A két műtét mintegy 23 órán át tartott, melyeknél Stanfield végig jelen volt. „[Religát] sosem vesztettem szem elől, nem fordítottam neki hátat.” – emlékezett vissza a fotós. A műtétek alatt 22 tekercs filmet fényképezett el, de tudta, hogy még mindig nincs meg a tökéletes képkocka. Már a második operáció is véget ért. A beteg még a műtőasztalon feküdt, csövek és vezetékek lógtak ki a testéből, mellette Religa egy széken ülve az életjeleit figyelte. Egyik asszisztense kimerülve aludt a műtő sarkában. Stanfield pedig érezte, hogy eljött a megfelelő pillanat. Fényképe a nehézségekkel küzdő lengyel egészségügy lenyomata lett.

A fotó, mellyel Stanfield 1988-ban a World Press Photo pályázaton a tudomány és technika kategóriában 2. helyezést ért el, egyike lett a National Geographic legemlékezetesebb felvételeinek.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!