2013. június 11., kedd

Joseph Kittinger ugrása

Joseph Kittinger ugrása (Fotó: US Air Force)

Joseph Kittinger az amerikai légierő századosa 1960. augusztus 14-én 31300 méteres magasságból végrehajtott ejtőernyős ugrásával világrekordot állított fel.

Kittinger 1959-ben csatlakozott a légierő Excelsior-projektjéhez, melynek célja a nagy magasságban végrehajtható ejtőernyős ugrások kutatás és kifejlesztése volt. A projekt keretében Kittinger három ugrást hajtott végre. Harmadik ugrásával több rekordot is felállított: léggömbbel legmagasabbra emelkedés, a legmagasabbról végrehajtott ejtőernyő sugrás, a leghosszabb zuhanás és a legnagyobb sebességű szabadesés.

A történelmi ugrásra 1960. augusztus 14-én az Új-Mexikó-i sivatag felett került sor. Kittinger az Excelsior III nevet viselő héliummal töltött léggömb gondolájában kezdte meg az emelkedést, hogy  több mint 30 kilométeres magasságból ejtőernyős ugrást hajtson végre. Az emelkedés alatt speciális nyomástartó öltözete a jobb kezénél nem zárt megfelelően: ezért keze az alacsony légköri nyomás hatására a kétszeresére dagadt. Bár Kittingernek komoly fájdalmai voltak és használni sem tudta így a kezét, de nem jelentette a földi személyzetnek az esetet, mert nem szerette volna, ha emiatt lefújják a küldetést. Kittinger tovább folytatta az emelkedést egészen 31300 méteres magasságig. 12 percig tartózkodott ebben a magasságban, megvárva míg a gondola az ugrásra kijelölt terület fölé sodródik. Egy kisméretű fékezőernyővel ugrott ki a gondolából, majd 4 perc 36 másodpercen keresztül zuhant a Föld felé, elérve a 988 km/h-s végsebességet. Ernyőjét 5500 méteres magasságban nyitotta ki, végül az Új-Mexikó-i sivatagban ért földet.

Kittinger ugrásáról készült felvételt egy, a gondola tetején elhelyezett automata kamera rögzítette.

2012. október 14-én Felix Baumgartner a Red Bull Startos program keretében végrehajtott ugrásával Kittinger több rekordját is megdöntötte. Kittinger tanácsadóként vett részt a programban.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!