2013. június 20., csütörtök

Leopoldville

Robert Lebeck: Leopoldville (1960)

Robert Lebeck Belga-Kongó függetlenné válásának ünnepségén készítette híressé vált felvételét, melyen egy fekete férfi ellopja Baudouin belga király díszkardját.

1960. június 30. Belga-Kongó Belgium afrikai gyarmata ünnepel. Baudouin belga király azért utazott az országba, hogy több mint ötven év után visszaadja az ország függetlenségét. Mindenki erre a napra készült: az emberek az utcákra vonultak, az épületekre zászlókat tűztek. A világ minden tájáról érkeztek újságírók, hogy tudósítsanak a történelmi jelentőségű eseményről. Az ünnepi felvonulást azonban egy fiatalember forgatja fel: odafut a belga királyt szállító limuzinhoz. Benyúl a nyitott autóba, megragadja a király kardját és elfut vele. Robert Lebeck fotósnak egyetlen képkockában sikerült megragadnia a jelképes pillanatot.

Kongó a 19. század végén került Belgium fennhatósága alá. A nagyméretű, ásványkincsekben gazdag ország függetlensége előbb valósult meg, mint azt az anyaországa tervezte. Bár az afrikai ország erre még nem állt készen. A függetlenné válás lehetséges, több évtizedes folyamatáról is csak 1957-ben készült először tanulmány. 1960 januárjában azonban lázongások törtek ki az országban. A helyzet azonban olyannyira tarthatatlanná vált, hogy már Belgium maga akart megszabadulni a zűrös országtól. Baudouin király június 30-ra tűzte ki a függetlenség napját. A frissen megalakult Kongói-Köztársaságban rövid idő alatt eluralkodott a káosz. A hadseregben zendülések voltak, fosztogatások kezdődtek, megtámadták a fehér bőrű lakosságot. Ennek következtében több ezer belga hagyta el Kongót. Mobutu ezredes az elnök, Kaszavubu és a kormányfő, Lumumba rivalizálását kihasználva puccsal szerezte meg a hatalmat. Uralma 1997-ig tartott, amikor el kellett menekülnie az országból, amely felvette a Kongói Demokratikus Köztársaság nevet.

Robert Lebeck a Kristall magazin munkatársaként utazott a fővárosba, Leopoldville-be, hogy a függetlenségi ünnepségről tudósítson. Kollégái közül többen a repülőtérre mentek, hogy a belga király érkezésénél jelen lehessenek. Lebeck azonban úgy döntött, hogy egyből a városba megy, az Albert körútra, ahol majd az ünnepi menet fog elhaladni. A díszőrség mellett foglalta el helyét, arra számítva, hogy az királyt és az Kaszavubu elnököt szállító autó itt lassítani fog. Fotózás közben Lebecknek feltűnik egy öltönyös férfi, aki a menet mellett fut. A férfi odaér a király autójához. Észreveszi a hátsó ülésen heverő kardot és szinte azonnal érte nyúl. Lebecknek, aki végig követte Leicájával az eseményeket, sikerült megörökítenie a döntő pillanatot: azt, amikor a tolvaj a kardot megragadva futásnak eredt. A teljes fotósorozaton azt ezt követő események is láthatóak: a férfi menekülése, majd elfogása és letartóztatás is. Az utolsó képkockákon a férfit egy katonai dzsipre rakták fel.

A sorozat többi képkockája

A király kardját eltulajdonító férfi további sorsa azonban már ismeretlen. A Kristall magazin szerkesztője által csak, Joseph Kalondának nevezett fiatalemberről szeretett volna Lebeck többet is megtudni, még magától Mobutu elnöktől is. De próbálkozásai sikertelenek voltak.

A kard ellopásáról készült fotó gyorsan bejárta a világsajtót és vált Belga-Kongó felszabadulásának fotóikonjává. Lebeck riportja első alkalommal a Paris Match-ban jelent meg 1960. július 9-én.  Majd a Life magazin is leközölte a híressé vált felvételt. „A király elveszít egy gyarmatot – és a kardját!” – írta a Life. Lebeck lapja a Kristall A király kardja fekete kézben címmel megjelent cikkében közölte le a legtöbb képet az eseményről.

(Ez az írásom első alkalommal a Spottr.hu-n jelent meg 2013. június 3-án)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!