2012. június 24., vasárnap

Merénylet Tokióban

Nagaó Jaszusi: Merénylet Tokióban (1960. október 12.)

Egy 17 éves diák, Jamagucsi Otoja élő adásban szúrta halálra a Japán Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjét. A gyilkosság pillanatáról készült Pulitzer-díjas fotót Nagao Jaszusi készítette.

1960-ban a japán választási kampány egyik fontos eseményét a tokiói Hibiya Hallban tartották, ahol Ikeda Hajató miniszterelnök kihívójával, a Japán Szocialista Párt elnökével Aszanuma Inedzsiróval találkozott. A teremben mintegy háromezren zsúfolódtak össze, hogy a választási vitát figyelemmel kísérjék. Az eseményt a televízió élő adásban közvetítette, számos újságíró és fotóriporter volt jelen.

Aszanuma bírálta az Amerikai Egyesült Államokkal kötött katonai megállapodásokat. Beszédét a bekiabálások miatt többször meg kellett szakítania. Egy fiatalember váratlanul felrohant a színpadra és kardját a politikusba döfte. Mindezt olyan gyorsan, hogy a tévéfelvételen is alig kivehetőek a gyilkos mozdulatai. Többen azonnal a színpadra futottak, hogy lefegyverezzék a támadót., de a mindössze 17 éves Jamagucsi Otojának még volt annyi ideje, hogy kardját kirántva egy gyors mozdulattal újra lesújtson, mielőtt a földre teperték volna.

Jamagucsi egy szélsőjobboldali csoport tagja volt. Tettét a császárság eszményének megvédésével indokolta. Letartóztatása után három héttel a fogdában felakasztotta magát. Cellájának falára fogkrémmel az alábbi üzenetet írta: „Hét élet az hazámért. Éljen sokáig őfelsége, a császár!”„hét élet a hazámért” kifejezéssel Maszasige Kuszunoki 14. században élt szamuráj utolsó szavait idézte.

A merényletről készült TV-felvétel

Bár több fotóriporter volt a helyszínen, csak Nagaó Jaszusi, a Tokyo Mainichi munkatársa készített fotót a merényletről, megörökítve a gyilkosság pillanatát. A felvétel, amit a United Press tett közzé, bejárta a világot. A LIFE magazin egy héttel később több oldalon számolt be az eseményről: Nagaó fotóját és a TV-felvételek képkockáit felhasználva rekonstruálták a gyilkosságot. Nagaó Pulitzer díjat kapott, fotóját pedig az 1960-as év sajtófotójává választották.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!