2013. augusztus 28., szerda

Az első magyar rendőrségi helyszínelő felvétel

Mayer György helyszínelő felvétele (1861. május 8.)

Gróf Teleki László (1811–1861) politikus halálának helyszínén készítették az első rendőrségi helyszínelő felvételeket, melyeket a hazai kriminalisztika jelentős dokumentumaiként tartanak számon.

1861. május 8-án reggel egy küldönc értesítette Pest nemrégiben kinevezett főkapitányát, Thaisz Eleket Teleki László haláláról. Thaisz szinte azonnal a helyszínre, a Teleki-házba sietett. A főkapitányt elkísérte Kovács Sebestény Endre, Kirner József és Mayer György fényképészt is. Mayer korábban már találkozott Teleki Lászlóval, amikor hónapokkal készített portréfelvételeket az elhunytról. Azt nem tudni Thaisz miért rendelte el, hogy Mayer György is jelen legyen a helyszínelés során, de döntése mérföldkő volt a hazai kriminalisztika történetében. Ez volt az első alkalom, hogy egy fényképész segítségét is kérték egy bűnügyi helyszínelés során. Egyes feltételezések szerint a frissen kinevezett Thaisz csupán magát szerette volna bebiztosítani a rendkívüli halálesetre tekintettel.

Mayer György Teleki Lászlóról készült portréi (1861)

Mayer György a helyszínen, Teleki László hálószobájában két sztereofelvételt készített. Az egyiket egy szék mögül a földön fekvő elhunytról készítette, a másikat a szoba berendezési tárgyairól. Ezen a második felvételen jól látható Teleki lába és a halált okozó fegyver doboza is. A főkapitány az elkészült fotográfiákból három sorozatot kért, melyeket gondosan elzárt.

Mayer másik felvétele a helyszínen (1861)
A hivatalos vizsgálat megállapítása szerint Teleki László önkezével vetett végett életének. Azonban a halálesetet számos lezáratlan kérdést és vitát hagyott maga után, melyek a mai napig tisztázatlanok. (Bővebben lásd Urbán Tamás A Teleki kép rejtélye című tanulmányát.)  Hihetnénk, hogy az eset feltárásának sikerét segítette, hogy első alkalommal állt a bűnüldöző szervek rendelkezésére helyszínelő fénykép. Azonban Mayer György által készített sztereofényképek nem, hogy segítették volna az eset megoldását, hanem éppen ellenkezőleg, még több kérdést vetettek fel. Bár a haláleset számos részletét megőrizték az utókor számára, de annak teljes feltárásában mégsem bírtak bizonyító erővel.
 
Annak ellenére, hogy az eset vizsgálatában a korabeli dokumentumok mellett, mára csupán Mayer felvételei maradtak fenn – sem a fegyver, sem a Teleki-ház nincs meg – Teleki László halála a mai napig nem nélkülözi az érdeklődők és kutatók figyelmét. Legutóbb két éve a Magyar Nemzeti Múzeum rendezett kiállítást a rejtélyes halálesetről.

Mayer György felvételeire nem csupán rendőrségi vizsgálati anyagai, hanem a hazai kriminalisztika és fotótörténet jelentős dokumentumai is egyben. A két sztereofotográfia a Dessewffy-család tulajdonába került, akik 1941-ben adományozták a Magyar Nemzeti Múzeumnak, ahol ma is megtalálhatóak.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!