2012. augusztus 27., hétfő

Az első plutónium

Fritz Goro: Az első plutónium (1946)

Fritz Goro a LIFE magazin fotósa kapott először lehetőséget arra, hogy lefényképezhesse az első plutónium egy darabját.

A periódusos rendszer 94-es rendszámú természetben is előforduló elemét mesterségesen első alkalommal a berkeley-i Kaliforniai Egyetemen Glenn T. Seaborg és kutatócsoportja – J. W. Kennedy, E. M. McMillan, Michael Cefola és Arthur Wahl – állította elő 1940. december 14-én. Az elemet kémiailag 1941. február 23-án azonosították. A  kutatócsoport a felfedezésről készült tanulmányukat márciusban megküldte a Physical Review-nak, de publikációjukat még a megjelenés előtt visszavonták, mert kiderült, hogy az plutónium egyik izotópja (a 239-es) alkalmas lehet atombomba előállítására. A cikk végül a második világháborút követő évben, 1946-ban jelent meg.

Fritz Goro, a LIFE fotóriportere 1946-ban készített képriportot a plutóniummal kapcsolatos kutatásokat és kísérleteket folytató chicagói laboratóriumról. Ekkor fotózhatta le az első plutónium egy kis darabkáját: a radioaktív elemet egy platina lapkára helyzeték, melyről a technikus a felvétel kedvéért emelte fel a záróüveget.

A plutóniumot a Pluto törpebolygóról nevezték el, vegyjele: Pu. Először nagy mennyiségben az Amerikai Egyesült Államok a Manhattan-terv keretében kezdte gyártani: az új elemre atomfegyverek kifejlesztéséhez volt szükség. Az első atombomba, a Trinity és a Nagaszakira ledobott Fat Man robbanótöltete is plutónium volt.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!