2012. augusztus 6., hétfő

A hirosimai atomtámadás

Az robbanás egyik sérültje (Fotó: ismeretlen)

67 évvel ezelőtt, ezen a napon dobta le az atombombát Hirosima városára az Amerikai Egyesült Államok. Ez volt az első alkalom, hogy atomfegyvert vetettek be egy katonai műveletben.

Harry S. Truman elnök adott parancsot a Manhattan-terv keretében kifejlesztett új fegyver Japán elleni bevetésére. A Little Boy nevet viselő atombomba ledobására az  első sikeres kísérlet után alig három héttel, 1945. augusztus 6-án került sor.

A bombát szállító repülőgép az Enola Gay nevű B–29-es bombázó volt, mely a bevetés napján kora hajnalban két kísérőgéppel együtt a Japántól melletti Tinian szigetről szállt fel. A művelet parancsnoka Paul Tibbets ezredes volt. A bombát reggel 8:15-kor oldották ki az eredeti célponttól – az Aioi-hídtól – nem messze, a Shima Sebészeti Kórház felett Hirosima belvárosában. A Little Boy mintegy negyven másodperccel később 600 méteres magasságban robbant fel. Egy mérföldes (1,6 km) sugarú körben a földdel egyenlővé vált minden. A 16 kilotonnás detonáció következtében körülbelül 140 000 ember halt meg azonnal, további százezer ember pedig a sérülések és a radioaktív sugárzás szövődményeiben.

Három nappal a támadást követően, augusztus 9-én Amerika egy másik japán városra, Nagaszakira dobott le atombombát. Ebben a támadásban mintegy 60 000 ember halt meg. 1945. augusztus 15-én Japán feltétel nélkül kapitulált.

A Little Boy gombafelhője (fotó: George R. Caron, 1945)

A robbanásról és a becsapódásról kutatási és dokumentálási célból fénykép és filmfelvételek is készítettek. Ezek közül az egyik legismertebb az, melyet George C. Caron őrmester készített a bombát szállító repülőgépből: a felvételen a robbanást követő hatalmas gombafelhő látható.

Egy másik felvétel a robbanásról

A bombát szállító repülőgép és legénysége

Szejzó Jamada felvétele,
aki mindössze 7 km-re volt a robbanástól

A romos város a robbanás után

A Jorozujó-híd korlátai mögött fehér maradt az út a robbanás után

A Sumitomo Bank lépcsője

A Bank lépcsőjén, 250 méterre a robbanás centrumától ült egy ember, aki a robbanás következtében a több ezer fokos hőmérsékletben elégett, egy sötét folt maradt utána. A fekete folt még tíz évvel később is kivehető volt. A lépcsődarab, melyet a Bank újjáépítésekor elszállítottak, ma a hiroshimai Béke Múzeumban található.

A hirosimára ledobott bomba robbanásáról készült nemrég előkerült felvételről a blog másik bejegyzésében olvashattok.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!