2012. augusztus 12., vasárnap

James Dean a Times Square-en

Dennis Stock:
James Dean a Times Square-en (1955)

A fiatalon elhunyt színészlegendáról James Deanről 1955. tavaszán Dennis Stock a Magnum fotóügynökség fotósa készítette az egyik legismertebb fényképet.

Stock és Dean Dennis Ray filmrendező közvetítésével ismerkedett meg, aki új filmjében, az Ok nélkül lázadóban (1955) kínált szerepet az akkor 24 éves színésznek. Ez a találkozás találkozása meghatározó momentum volt mind a színész mind a fotós életében. Dean még nem volt befutott hollywoodi sztár, a közönség csak a New York-i színházakból ismerhette. Bár már elkészült Elia Kazan klasszikussá vált filmje, az Édentől keletre (1955), de még nem mutatták be a mozik. Dean meghívta a fotóst a film egyik előzetes vetítésére, aki látva Dean alakítását érezte, hogy a fiatalemberből egyszer még nagy színész lesz.

Stock úgy döntött, hogy egy fotósorozatot készít az ismeretlen tehetségről. Sikerült is meggyőznie a LIFE magazint tervéről. Dean és Stock elutaztak a Indiana állambeli Fairmountba, a színész gyermekkorának fő helyszínére, hogy felidézzék a régi emlékeket. Egy hetet töltöttek itt. Stock és Dean bejárták a települést és fotóztak: jártak a háznál ahol lakott, a temetőben, az iskolában, sőt Dean még egy koporsóba is bemászott a helyi temetkezési vállalkozónál. Ekkor járt Dean hosszú idő után először, és utoljára Fairmountban.

Dennis Stock: A Winslow farm bejárata előtt (1955)

Fairmount után New York következett, ahol Dean élt és dolgozott. Itt is azokat a helyszíneket keresték fel, ahol a színész megfordult. Így jutottak el a Times Square-re is. Hideg volt és az eső is esett. Az utca szinte teljesen kihalt volt. Dean szájában cigarettával, sötét kabátjának gallérját nyakába húzva szedte a lábait. Ezt a magányos  pillanatot örökítette meg Stock. "James Dean gyakran felkereste a Times Square-t. Az ötvenes években egy kezdő színész számára ez volt a hely, ahová menni érdemes. A Lee Strassberg vezette, fénykorát élő Actors Studio csak saroknyira volt innen." – írta a kép alá később a fotós.

Egy másik kép Fairmountból

A közös munka eredménye a Deanről készült egy visszafogott, bensőséges fotósorozat lett. A képek első alkalommal a LIFE 1955. évi március 7-i számában jelent meg, Moody New Star címmel. A Times Squares képet, mely a cikk utolsó fotója volt, egy teljes oldalon, bár megvágva közölték le.

Dean hónapokkal később, 1955. szeptemberében a hajnali órákban halálos autóbalesetet szenvedett. Az ifjú színész korai halálával szinte egy csapásra legendává vált. A Times Square-es kép pedig Dean egyik legismertebb és legtöbbet közölt felvétele lett.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!