2012. április 22., vasárnap

Lenna

Dwight Hooker: Lenna (1972)

A Playboy magazin egyik Playmate-jéről készült felvételt használják tesztképként a legszélesebb körben a különböző képfeldolgozó algoritmusok teszteléséhez és összehasonlításához.

1973. nyarán a Dél-kaliforniai Egyetem jel- és képfeldolgozással foglalkozó intézetének egyik professzora munkatársaival egy konferencia anyagához keresett egy megfelelő fényképet, de már elegük volt a hagyományos és unalmas tesztképekből. Valami újat szerettek volna, ami nem hasonlít a régi szabványos képekhez. Állítólag a keresgélés közepén lépett be valaki a Playboy egyik számával a kezében. Az ominózus szám az 1972. évi novemberi volt, melyben Dwight Hooker fotósorozatát tették közzé a svéd Lena Söderbergh-ről. A Lenáról készült egyik felvétel azonnal felkeltette a professzor és munkatársai figyelmét: a magazin közepén található poszter, melyen Lena a válla fölött nézett a kamerába. A posztert kivették a lapból, hogy beszkenneljék, azonban a szkenner felbontása korlátozott volt, így csak a kép egy részletét tudták a megfelelő felbontásban digitalizálni. A digitalizált képrészlet mérete így 512 x 512 pixel méretű lett. A kép – a modell keresztneve után – Lennaként vált ismertté. (Bár a modell keresztneve Lena, de a lapban Lenna Sjööblom néven tüntették fel.) 


Az eredeti felvétel (Playboy, 1972. november)

A Dél-karolinai egyetem munkatársai által készített képkivágás mindenben megfelelt egy tesztképpel szemben támasztott követelményeknek: részletgazdag, jól megvilágított felvétel volt, mely bővelkedett árnyékokban és textúrákban, mindabban amire egy tesztképnek szüksége volt. A tesztképeket a képfeldolgozó algoritmusok és metódusok (mint például a nagyítás) összehasonlítására és tesztelésére szolgálnak. Az azonos képeken végrehajtott különböző műveletek összevetése hozta a legobjektívebb eredményt. A beszkennelt nyuszilány fotója az évek során egyre szélesebb körben terjedt el a képfeldolgozással foglalkozó cégek, intézetek és programozók körében, és az egyik fő referencia képpé vált. 

A kép népszerűségének oka egyik oldalról az volt, hogy megfelelt a szakmai elvárásoknak, de tagadhatatlan, hogy ebben szerepet játszott az is, hogy ezen a tesztképen – szemben a többi elcsépelt és hétköznapi témával – egy vonzó nő, Lena volt látható. Ugyanakkor van, aki pont a vonzereje miatt tartja a Lenáról készült felvételt alkalmatlannak arra, hogy tesztképként használják, hiszen egy szép nő látványa elvonja a figyelmet a képfeldolgozó algoritmusokról és a munkáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!