2023. november 18., szombat

Abebe Bikila célba érése

 

Abebe Bikila célba ér az 1960-as római olimpián
(zselatinos ezüst, fotó: John G. Zimmerman)

Abebe Bikila az 1960-as római olimpián mezítláb futotta végig a 42 195 méteres maratont.

Az olimpia előtt Hailé Szelasszié etióp császár testőrségének volt a tagja. Szabadidejében mezítláb edzett. A testőrség tagjaként részt vett egy olyan felvonuláson, ahol az 1956-os olimpiára utazó sportolók is jelent voltak. Az egységes sportolói öltözéket látva úgy döntött, hogy szeretne elindulni a játékokon. Még ebben az évben elindult az etióp nemzeti katonai versenyen, ahol megverte az akkori legjobb etióp futót, Wami Biratut. Később 5000 és 10 000 méteren is országos csúcsot ért el.

Bikila nem mezítláb akart elindulni az 1960-as római olimpián. Sőt eredetileg nem is válogatták be az etióp keretbe. Azonban amikor az egyik sportoló lesérült, Bikila mégis lehetőséget kapott arra, hogy a maratonfutásban elindulhasson. Rómában a versenyhez szállított futócipő nem a megfelelő méretben érkezett, a kényelmetlen cipő feltörte a lábát. Ezért úgy döntött, hogy cipő nélkül indul a versenyen, ahogy egyébként is szokott futni.

Nemcsak, hogy megnyerte a versenyt, hanem 2:15:16-os eredményével világrekordot állított fel. A győzelem pillanatát, ahogyan a Colosseum mellett álló Constantinus diadalíve előtt az esti órákban célba ért, John G. Zimmerman a Sports Illustrated fotóriportere örökítette meg.

13 évvel később, amikor Bikila mindössze 41 évesen meghalt, országában nemzeti gyásznapot hirdettek.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!