2012. április 2., hétfő

Ember a magasban

Philippe Petit a World Trade Center tetején, 1974. augusztus 7.
(Fotó: Jean-Louis Blondeau/Polaris)

Philippe Petit francia bűvész, mutatványos 24 évesen 1974. augusztus 7-én a reggeli órákban egy kifeszített kötélen sétált végig a World Trade Center két tornya között 417 méteres magasságban.

Tervéhez az ötletet 1968-ban egy újsághirdetés adta, mely az akkor még építés alatt álló Világkereskedelmi Központ méreteit mutatta be: az ikertornyok hatalmasak voltak a rajzokon, nagyobbak még a párizsi Eiffel-toronynál és a Montparnasse-toronynál is. Petit lenyűgözték az új felhőkarcoló méretei és rögtön meglátta benne a kihívást. Úgy döntött, hogy „meghódítja és a két torony között kifeszített kötélen fog végigsétálni.

A merész vállalkozást hatévnyi kutatás és tervezés előzte meg. Petit szinte minden fellelhető információt, tervrajzot összegyűjtött az épületről. Terve megvalósításában barátai segítettek. Több ezer fényképet készítettek az épületről, még egy helikoptert is béreltek, hogy a levegőből is tudjanak fotózni. A biztonsági szolgálatot kijátszva számtalan alkalommal látogattak el, az akkor még épülő Központba, hogy megismerjék a helyszínt. Volt, hogy újságírónak, volt, hogy építészhallgatónak, vagy futárnak adták ki magukat. A már-már rendszeressé vált besurranások ellenére, mindössze egyetlen alkalommal buktak le.

A nagyszabású terv kivitelezéséhez, melyet végig titokba tudtak tartani, 1974. augusztus 6-án délután fogtak hozzá. Petit és segítői egy nem létező szállító cég alkalmazottjainak adták ki magukat, így juttatták fel a többmázsás felszerelést a déli torony 104. emeletére. Egy íj segítségével lőtték át azt a kötelet, amellyel később az acélsodronyt át tudták húzni. A sodrony kifeszítését és a tartókötelek elhelyezését éjszaka végezték. Petit végül másnap reggel negyed nyolckor lépett rá a kötélre, hogy kezében egy 8 méter hosszú 25 kilós (!) egyensúlyozó rúddal átsétáljon az északi toronyba. Mutatványa 45 percig tartott, ez idő alatt nyolcszor tette meg a két torony közötti körülbelül 60 méteres utat. Kötéltáncát járókelők százai figyelték, a sajtó élő adásban adott hírt.

Végül egy rendőrségi helikopter megérkezése és a kedvezőtlenre fordult időjárás miatt Petit a sétáját megszakította, és a déli toronyba tért vissza, ahol a rendőrség letartóztatta. Amikor Petit-t a rendőrök arról kérdezték, hogy miért vállalkozott erre a kockázatos mutatványra így felelt: „Ha meglátok három szem narancsot akkor zsonglőrködöm velük; ha meglátok két tornyot, akkor járkálni kezdek közöttük.” 

Az itt látható felvételt Petit barátja és segítőtársa, Jean-Louis Blondeau készítette közvetlenül a mutatvány előtt. Blondeau a torony tetejéről végig fotózta Petit kötéltáncát.


Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!