2015. július 1., szerda

John és Yoko

Annie Leibovitz: John és Yoko (1980. december 8.)

Annie Leibovitz Jonh Lennon halálának napján készítette az utolsó közös képeket róla és szerelméről, Yoko Onóról.

Leibovitz a Rolling Stone magazin vezető fotósa volt. 1980. decemberében bízták meg, hogy a magazin címlapjához készítsen felvételeket John Lennonról. Lennon azonban csak úgy egyezett bele a fotózásba, ha Yoko Onóval közösen szerepelhet a fényképeken. A fotózásra a pár New York-i lakásán 1980. december 8-án, Lennon halálának napján, a délelőtti órákban került sor. Leibovitzra nagy hatással volt Ono és Lennon frissen kiadott albumának, a Double Fantasynek (1980) a borítója, melyen Lennon finoman megcsókolja Onót. Leibovitz egy ehhez hasonló szerelmes portrét szeretett volna készíteni a párról. 

A Double Fantasy (1980) borítója

Az volt az elképzelése, hogy Ono és Lennon meztelenül állnak kamerája elé. Lennon a fotós kérésére hamar megszabadult ruháitól, Ono azonban vonakodott levetkőzni. Azt mondta, a pulóverét leveszi, de a nadrágját nem. Leibovitz annyit felelt: „Maradjon minden rajtad!” Arra kérte a párt, hogy feküdjenek a padlóra. Lennon odabújt Onóhoz és megcsókolta. Leibovitz pedig megörökítette a pillanatot egy Polaroid géppel.  „Ez a kép tökéletesen jellemzi a kapcsolatunkat” – mondta John a képet látva. A kép a magazin 1981. januári számának címlapján jelent meg.


Ezek a felvételek voltak az utolsók, melyen Yoko és John együtt szerepeltek: néhány órával később Lennont meggyilkolta Mark David Chapman.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!