2015. július 19., vasárnap

Marlboro Man

Leonard McConbe:
Clarence Hailey Long (Marlboro Man) (1949)

Leonard McCombe cowboy fotója ihlette a Philip Morris dohánygyár népszerű Marlboro Man reklámkampányát.

A felvételen Clarence Hailey Long, a texasi JA Ranch alkalmazottja látható. McCombe a Life magazin megbízásából járt Texasban, hogy a farmokon dolgozó marhapásztorok életét dokumentálja, mely korántsem olyan idilli, mint ahogyan a hollywoodi filmeken látható. Long története és a róla készült portré 1949-ben jelent meg a LIFE magazinban. A fénykép felkeltette a neves reklámszakember, Leo Burnett figyelmét. Úgy vélte, hogy a Longról készült felvétel tökéletesen megtestesíti az amerikai cowboyok idolját. A szájában lógó cigaretta adta az ötletet, hogy a Philip Morris új reklámkampányának központi eleme a cowboy életstílus legyen.

A Philip Morris 1924-ben piacra dobott Marlboro cigarettának keresett új arculatot. A márkát eredetileg női vásárlóiknak szánták. A nőies „Mild as May” szlogent lecserélték a jól ismert „Come to where the flavor is”-re. A cowboyokat szerepeltető reklámok meghozták a sikert: két éven belül az eladások a háromszorosára nőttek. 1972-re a Marlboro a világ első számú cigarettamárkája.Burnett és a Philip Morris az évek során több másik férfitípust is próbált a Marlboro reklámarcává tenni, de egyik sem tudta megközelíteni a Marlboro Man népszerűségét. A reklámkampányban szereplő modellek – Wayne McLaren, David McLean, Dick Hammer, Eric Lawson és Darren Winnfield – Marlboro Man néven váltak ismertté. (Többen közülük dohányzás okozta betegségekben hunytak el.)




Clarence Hailey Long Jr. 1910-ben született a Texas állambeli Paducah-ban. A második világháború idején a Csendes-óceáni hadszíntéren szolgált. Majd Texas egyik legnagyobb farmján, a JA Ranch-on állt munkába. Hallgatag, szelíd emberként ismerték. A fotó megjelenése után számos házassági ajánlatot kapott, melyeket mind visszautasított. Három évvel később, 1956-ban hagyta ott a ranch-ot. 1978-ban halt meg Cottle County-ban Texasban.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!