2013. március 11., hétfő

A Szent Pál túlélése

Herbert Mason: St. Paul's Survive (zselatinos ezüst, 1940)

A St Paul's Survives a második világháború idején a Londont ért bombatámadásról készült egyik legismertebb felvétel, melyet Herbert Mason a Daily Mail fotósa készített 1940. december 29-én.

A fotón London egyik jelképe, a Stent Pál székesegyház látható, amely csodával határos módon épségben maradta bombázások után, míg a körülötte álló valamennyi épület romba dőlt.

A náci Németország a második világháború idején, 1940. szeptember 7. és 1941. május 10. között Nagy Britannia ellen indított bombatámadás-sorozatot. A Blitz hadművelet egyik fő célpontja London volt. A fővárost a Luftwaffe gépei 76 éjjelen át bombázták: közel 1 millió házat romboltak le vagy ért találat, továbbá több mint 40 ezren haltak meg a támadás során.

1940. december 29-én, a kép készítésének estéjén a német bombázók szinte valamennyi a Szent Pál székesegyház körül álló épületet leromboltak, egyedül a székesegyház maradt épségben, ami a tűzoltók egy speciális egységének volt köszönhető, akiket a bombatámadás miatt rendeltek ki az épület védelmére. 29 bomba hullott a katedrálisra és környékére. Fél hétkor egy gyújtóbomba áttörte a templom tetőszerkezetét és a tetőtérbe zuhant. A tűzoltók elindultak felfelé, hogy megakadályozzák a bomba pusztítását, azonban a szerkezet túl nehéznek bizonyult. A padlásteret áttörve a katedrális padlójára zuhant és kialudt.

Herbert Mason a Daily Mail fotóriportere a szerkesztőség épületének tetejéről figyelte a lebombázott várost. A német csapatok épületek százait bombázták le, a várost beborította a por és füst. Mason felfigyelt a csodálatos módon épségben maradt katedrálisra, melyet mindenképpen szeretett volna megörökíteni, de a füst miatt nem tudott azonnal fotózni. Csak több órával később, amikor a megerősödő szélnek is köszönhetően a füst már kellően eloszlott tudta elkészíteni az általa elképzelt képet, melyen a lebombázott város füstfelhője mögül méltósággal emelkedik ki a székesegyház épen maradt épülete.

Mason fotója a Daily Mail címoldalán
(1940. december 31.)

A felvétel első alkalommal csak két nappal később, a cenzúra jóváhagyását követően a Daily Mail címoldalán jelent meg 1940. december 31-én. A lap rendhagyó módon  Mason a kép keletkezéséről szóló írását is közzétette a fotó mellett. „Figyeltem, ahogy a kupola néha előtűnik a füst mögül. A tüzek fénye és a füstfelhők eltakarták az alakját. Aztán felélénkült a szél. Hirtelen előbukkant a csillogó kereszt, a kupola és a tornyok, mint egy jelkép a pokolban. Hihetetlen volt. A következő pillanatban lenyomtam a gombot.” – emlékezett vissza Mason.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!