2013. március 14., csütörtök

Akt (Charis, Santa Monica)

Edward Weston: Akt (Charis, Santa Monica) (1936)

Edward Weston egyik legismertebb fotóját asszisztenséről, későbbi feleségéről Charis Wilsonról készítette Santa Monica-i házuk erkélyén.

A nagy gazdasági világválság negatív hatásai elől Weston sem menekülhetett. Ismertsége ellenére megrendelései fogyatkoztak, glendale-i stúdióját 1935-ben be kellett zárnia. Fiaival Santa Monica-ba költözött egy kis házba, ahol ha szűkösen is, de mindannyian elfértek. Később megkérte asszisztensét, Charis Wilson, hogy költözzön hozzájuk. Weston és asszisztense a ház nagy hálószobájában lakott, ahonnan egy napsütötte veranda nyílott a óceánra. Ezen a verandán készítette Weston híressé vált aktfotóját a fiatal Charisről. „A hálószoba ajtajánál ültem. A fény szinte vakító volt. Lehajtottam a fejem, hogy ne kelljen belenéznem, ekkor Edward annyit mondott: »Maradj így.« Nem volt elégedett az árnyékkal a jobb karomon, én pedig nem voltam elégedett sem a csavart hajammal sem a hajcsatommal.” – emlékezett vissza Charis a fotózásra.

Edward Weston: Charis Wilson

Weston egy 8x10-es, Zeiss lencsével felszerelt Ansco fényképezőgéppel örökítette meg későbbi feleségét a vakító napfényben. Szokásához híven csak egyetlen egyszer exponált. Westonnak a negatívon hosszadalmas utómunkára volt szükség, hogy a kép erőteljes kontrasztját, a fény és árnyék egyensúlyát megteremtse. A eredeti képkockáról mintegy tucat nyomatot készített 24.2 x 19.3 cm-es méretben. A későbbi nyomatokat, melyek mind az eredeti negatívról készültek fia, Cole Weston hitelesítette. Ezeken a nyomatokon a az alábbi bélyegző szerepel: „Negative by Edward Weston. Printed by Cole Weston.”

Ellentétben sok korábbi felvételével, úgy tűnik Weston erről a képről nem igazán akart beszélni. Éveken keresztül írt fotóiról, munkájáról saját lapjába, a Daybooks című folyóiratba, de ennek szerkesztésével, még a fotó készítése előtt 1934-ben hagyott fel. Így saját, személyes hangvételű írás nem született a 20. század egyik legismertebb aktfelvételéről.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!