2013. március 2., szombat

Burokban

Fotó: Fritz Goro, Time & Life Pictures/Getty Image

Fritz Goro fotóján egy emberi embrió látható egy mesterséges méhben. A Stanford egyetemen a hatvanas években kísérleteztek a még nem életképes koraszülött gyermekek életben tartásával.

Dr. Robert Goodlin kutató a hatvanas években a Stanford egyetem orvosi karán folytatott kísérleteket koraszülött, még önálló életre nem képes magzatok mesterséges életben tartásával kapcsolatban. A felvételen egy tíz hetes magzat látható, akit az anyától elválasztva egy mesterséges méhben tartottak életben. Jól látható a köldökzsinór és a méhlepény, melyen keresztül továbbra az édesanyja szervezetéhez kapcsolódik. Inkubátorként egy masszív acéltartály szolgált, melyben az anyaméhhez hasonló körülményeket biztosítottak. A magzat a magas oxigéntartalmú folyadékban a magas nyomásnak köszönhetően a bőrén keresztül tudta a folyadékban oldott oxigént „belélegezni”. Erre azért van szüksége mert a 24 hetesnél fiatalabb magzatoknak még nincs kifejlett tüdejük az önálló légzéshez. Dr. Goodlin kísérletei azonban nem hoztak áttörést: a magzatok számára ilyen mesterséges körülmények között csak órákig tudták az életben maradáshoz szükséges feltételeket biztosítani. Bár az oxigén belélegzését meg tudták oldani, azonban a kilégzés során a folyadékban visszakerülő mérgező széndioxid mennyiségét nem tudták csökkenteni.


A felvételt, mely a LIFE magazinban jelent meg Fritz Goro, a tudományos fotográfia úttörője készítette. Az egyszerre megdöbbenést és csodálatot kiváltó fotó 1965. szeptember 10-én megjelent Control of Life című cikksorozat nyitó illusztrációja volt. A lap a legújabb biológiai kutatásokról számolt be, melyek még mai szemmel is újdonságként hathatnak az olvasók számára.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!