2012. október 28., vasárnap

Utolsó csók

Mo Gerber: Utolsó csók (2012)

Mo Gerber fotóriporter népszerűvé vált fotóján egy letartóztatott fiatal pár látható, amint búcsúcsókot váltanak még azelőtt, hogy a rendőrök a tárgyalásra kísérnék őket.

Gerber augusztus 16-án a manhattani bíróság előtt kollégái társaságában Anna Gristina tárgyalásának végét várta. A tárgyalás befejeztével az ügyvédek meg is jelentek, hogy válaszoljanak az újságírók kérdéseire. Mivel Gerber már készített fényképeket a vádlottról még a tárgyalás előtt, inkább távolabbról figyelte az eseményeket. „Amíg a riporterek az ügyvéd körül csoportosultak, addig én felmásztam a bíróság lépcsője melletti pillérre, hogy távoli felvételeket készítsek. Akkor vettem észre ezt a két rendőrt, akik egy párt kísértek a bíróság felé , ami úgy hiszem a központi fogda is. A pár egymáshoz hajolt, hogy egy utolsó csókot váltson mielőtt a börtönbe vinnék őket.” – nyilatkozta később Gerber.

Gerber a fényképet benevezte a Project Imaginat10n fotópályázatra. Bár a kép a legjobbak közé került, csak úgy maradhatott versenyben, ha rendelkezik a felvételen szereplő személyek engedélyével. Gerber sajnos nem tudta ki a fényképen szereplő pár, ezért nyomozásba kezdett, hogy kilétüket kiderítse. Egyik barátja, Brandon Stanton – a Humans of New York blog szerzője – sietett a segítségére, aki blogjának Facebook oldalán tette közzé a képet annak reményében hátha valaki felismeri a képen szereplőket. A fotó hamar népszerű lett: több ezren lájkolták Gerber képét és mindenki kíváncsi lett. Tudni szerették volna, hogy kik vannak a képen és, hogy miért tartóztatták le őket. Gerber fotójának történetére addigra a média is felfigyelt.

Napokkal a Facebook bejegyzést követően egy nő, Alexis Creque kereste fel Gerbert, azt állítva, hogy ő látható a képen graffitiművész barátjával. A férfit egy a Lower East Side-on összefestett fal miatt kaptak el. Creque azt mondta, hogy mindaddig nem hajlandó hozzájárulását adni a képhez, amíg barátja (akinek nevét nem árulta el) börtönben van.

(A spottr.hu-n 2012. szeptember 11-én megjelent írásom újraközlése)

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!