2012. október 17., szerda

Az első fotográfia a Holdról

John W. Draper:
Az első fotográfia a Holdról (dagerrotípia, 1840)

John W. Draper angol tudós 1840. március 26-án készítette az első fennmaradt fotográfiát a Holdról, és ezzel megteremtette az asztrofotózást.

Bár Drapernek tulajdonítják az első holdfotót, de nem ő volt az első, aki a Holdról felvételeket készített. Megelőzte őt Louis Daguerre, aki 1839. januárjában (más források szerint 1840-ben) már sikerrel járt, azonban 1840. márciusában laboratóriuma leégett és ezek a dagerrotípiák (több más felvétellel együtt) megsemmisültek.

Draper 1839-ben a New York-i egyetemen kapott professzori állást. Nem sokkal azután, hogy értesült Daguerre találmányáról – a dagerrotip eljárásról – maga is nekilátott a fotográfia felfedezésének. 1839–1840 telén folytatott kísérleteket, abból a célból, hogy a Holdról felvételeket készítsen. Számos eredménytelen próbálkozás után végül tavasszal sikerrel járt.  A New York-i Egyetem obszervatóriumának tetején felállított kamerájával mintegy 30 perce expoziciós idővel sikerült rögzítenie a növésben lévő hold képét. Ez az idő azonban kissé hosszúnak bizonyult: a túlexponálás következtében a lemez egy része megfeketedett.

A következő alkalommal két lencsével és még hosszabb megvilágítási idővel újabb képet készített, az eredmény egy részletgazdagabb fotográfia lett, melyen a hold felszíne is kivehető volt. Eredményeiről 1840. március 23-án számolt be eredményeiről a New York-i Lyceum of Natural History-ban. Draper tovább folytatta fotókísérleteit: három nappal később készítette a fent látható – tükör-fordított – felvételt, melyet áprilisban mutattak be a New York-i Lyceum of Natural History-ban.

A felvétel ma a New York-i Egyetem Archívumában található. 

A Mai Manó Ház blogbejegyzésében a holdfelvétel eredetiségével kapcsolatban találhatunk érdekes információkat.

(Forrás:  Greenwich Village HistoryMai Manó Ház)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!