2012. október 7., vasárnap

Ingres hegedűje

Man Ray: Ingres hegedűje (zselatinos ezüst, 1924)

Man Ray, eredeti nevén Emmanuel Radnitzky leghíresebb fotója az Inges hegedűje (Le Violon d'Ingres, 1924), mely egyik korai alkotása. Az Ingres festménye ihlette fotográfián a művész szeretője és múzsája, Alice Prin látható.

Ray 1921-ben költözött át New York-ból Párizsba. A művészek körében népszerű Montparnasse negyedben lakott. Itt ismerkedett meg Alice Prinnel, a párizsi művészvilág kedvelt modelljével és táncosnőjével egy kávéházban. Alice – művésznevén Kiki vagy Kiki de Montparnasse – lényével elbűvölte Ray-t, aki azonnal beleszeretett. Majd egy évtizedes kapcsolatuk alatt nem csak a magánéletben, hanem a művészetben is a társak voltak. Kiki Ray múzsájává vált, gyakran állt neki modellt. Kapcsolatuk 1929-ben ért végett. Az együtt töltött majd egy évtized Ray munkásságának meghatározó időszaka volt: több jelentős alkotása is ekkor készült, mint például a Noire et blanche (1926) fotóciklus darabjai.

Jean Auguste Dominique Ingres:
Baigneuse de Valpinçon (olaj, vászon, 1808)

Az Ingres hegedűje ihletője Ingres, francia festőművész egyik festménye, a Baigneuse de Valpinçon (1808) volt, melyen egy turbánt viselő fürdőző nő látható. Kiki szintén turbánt viselve háttal ült a stúdióban. Akárcsak a festmény nőalakja, Kiki is meztelen – csak egy ruhadarab van a csípőjén. Ray az elkészült fényképre saját kezűleg rajzolta rá a hegedű ún. f-lyukait. Ezzel az apró módosítással szimbolikusan egyenlőségjelet tett a női test és a hangszer közé. Kiki teste a képen átformálódott hangszerré. Az egyszerű fénykép pedig szürreális műalkotássá.

A Le Violon d'Ingres kifejezés a francia nyelvben valakinek a szenvedélyére, kedvelt időtöltésére vagy hobbijára utal. Úgy tartják, Ingres szenvedélye a hegedű volt: szeretett, ám kevéssé tudott játszani e hangszeren. Mégis gyönyörű festményei helyett hegedűjátékával dicsekedett látogatóinak. Ray a címadással egyszerre utal a női test hegedűre hasonlító formájára és Kikihez fűződő szenvedélyére. Az Ingres hegedűje a 20. századi avantgárd fotóművészet egyik legjelentősebb darabja, mely a mai napig ihletője és inspirálója a fotóművészetnek.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!