2014. május 14., szerda

Vihar a világítótoronynál

Jean Giuchard: La Jument, Franciaország (1989)

Jean Guichard francia fotográfus leghíresebb felvételét a bretagne-i La Jument világítótoronynál készítette a vihar fogságába esett toronyőrről.

Franciaország északnyugati csücskénél fekszik Ouessant-szigete, melynek partjaitól pár száz méterre a nyílt tengeren egy sziklán található a La Jument világítótorony, mely egyike a terület híres világítótornyainak.

1989. decemberében hatalmas vihar tört ki a térségben. A hullámok magassága elérte a 20-30 métert is. A viharos idő napok óta nem csitult. A több mint 40 méter magas világítótorony őre, Théodore Malgorne a vihar fogságába esett. A vihar és a hullámok jelentős károkat okozott az épületben. Az ablakok betörtek, a bejárati ajtó megrongálódott, az alsóbb szinteket elöntötte a víz, a bútorok tönkrementek. Malgorne a torony felsőbb szintjén keresett menedéket és türelmesen várta, hogy kimentsék a toronyból.

Egy helikoptert küldtek a segítségére, melynek fedélzetén tartózkodott Jean Guichard is. Malgorne a helikopter zaját meghallva lépett ki a toronyból és várt kimentőire. Ekkor a háta mögött egy hatalmas hullám csapódott az épületnek. Lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt baja és még időben vissza tudott menekülni a toronyba. A viharos hullám támadását Guichard a helikopterből dokumentálta végig.

Guichard híressé vált fényképével az 1990. évi World Press Photo versenyen természet kategóriában 2. helyezést ért el.

A teljes fotósorozatot Jean Guichard weboldalán tekinthetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!