2014. május 25., vasárnap

Kiállítás ajánló: Az év fotográfiai kiállításai Budapesten


Május 27-én, kedden két egyedülálló kiállítás nyílik Budapesten a Nagymező utcában a legendás Magnum Fotóügynökség felvételeiből. Az Magnum Contacts – Kontaktok a Robert Capa Kortárs Fotográfiai központban és a Magnum First – Elsők a Mai Manó Házban.

Magnum Contacts – Kontakok a Capa Központban


A Capa Központ kiállítása a fotótörténet mára már világhírűvé vált fényképeinek születésébe és a kiválasztás folyamatába avatja be a látogatókat. A kontaktokon az egymás után következő fotókat láthatjuk, úgy, ahogyan azok az eredeti filmtekercsen voltak. A kezdetekkor, Henri Cartier-Bresson alapító tag arról volt nevezetes, hogy a fiatalabb tagok munkáját a kontakt csíkok alapján bírálta el.

A kiállításon mintegy 70 kontaktmásolatot láthatnak az érdeklődők a végleges képekkel együtt nagyszerű MAGNUM-fotográfusoktól (Henri Cartier-Bresson, Eve Arnold, Rene Burri, Philippe Halsman, Elliott Erwitt, Jim Goldberg, Alec Soth, Paolo Pellegrin és Trent Parker). Történelmi események ikonikus fotói lesznek a falakon a normandiai partraszállásról (Robert Capa), az 1968-as párizsi diáklázadásokról (Bruno Barbey), Robert Kennedy temetéséről (Paul Fusco), a vietnami háborúról (Philip Jones Griffiths) és a szeptember 11-i terrortámadásról (Thomas Hoepker). És láthatóak majd Che Guevarától Malcolm X-en és Miles Davisen keresztül a Beatlesig politikusok, színészek, művészek és zenészek ismertté vált portréi is.

Magnum First – Elsők a Mai Manó Házban


Egy ismeretlen személy gondos csomagolásának köszönhetően több mint 50 évig lapult két ládába zárva a Magnum Photos legendás fotográfusainak – Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Marc Riboud, Werner Bischof, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis és Inge Morath – legelső csoportos kiállítása az innsbrucki Francia Kulturális Intézet alagsorában. A gyűjteményt egykoron, a több mint fél évszázados „eltűnése” előtt alig pár hónapig lehetett csak megtekinteni Ausztriában. A 83 farostlemezre kasírozott, fekete-fehér, eredeti képgyűjteményt, a világhírű fotóügynökség legelső csoportos kiállítását Elsők címmel mutatja be a Mai Manó Ház.

A fotográfia történetének egyik meghatározó kiállítási anyaga mellett vetítve jelennek majd meg azok a fotográfiák, amelyeket a MAGNUM híres fotósai készítettek magyarországi látogatásaik alkalmával 1947-től egészen napjainkig.

A kiállítások kurátora: Csizek Gabriella, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

Mindkét tárlatot 2014. augusztus 24-ig lehet megtekinteni.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!