2014. május 28., szerda

Gloria Swanson

Edward Steichen: Gloria Swanson (1924)

Edward Steichen a piktorialista fotográfia jeles alakja egyik leghíresebb felvételét Gloria Swanson színésznőről készítette.

Steichen 1922-ben New York-ban találkozott Frank Crowninshielddel a Vanity Fair divatmagazin szerkesztőjével és Condé Nasttal a Vanity Fair és a Vogue tulajdonosával. Nast a Vanity Fair vezető fényképészének szerette volna felkérni Steichent. Abba a pozícióba, melyet korábban Adolphe de Meyer töltött be. A rendszeres divatanyagokon kívül rá szerették volna bízni a portréfotózásokat is. Bár Steichen számára a divatfotózás kevésbé ismert terület volt, mégis örömmel mondott igent a felkérésre.

A lapnál töltött közel tizenöt év Steichen egyik legtermékenyebb időszaka volt. Munkái jelentős hatást gyakoroltak a divatfotózásra, stílusteremtőek voltak. Steichen felvételein kezdetben még a piktorialista fotográfia stílusjegyei érződtek. A lágy fókuszú, festményszerű fényképeket azonban idővel felváltották az éles, jól megvilágított, letisztult kompozíciójú felvételek. Modelljei öntudatos, vonzó nőként jelentek meg. Steichen nagy hangsúlyt fektetett a modellek és a ruhák bemutatása mellett a fotók technikai oldalára, a világításra és a díszletekre is. A divatfotók mellett több száz portréfelvételt is készített a lap számára. Olyan hírességek, zenészek, írók, színészek, rendezők álltak kamerája elé mint Gary Cooper, Marlene Dietrich, Gloria Swanson, Joan Crawford, Colette, Winston Churchill, Amelia Earhart, Jack Dempsey, Noel Coward, Greta Garbo, Dorothy Parker vagy Cecil B. De Mille.

Legismertebb felvételén Gloria Swanson, a némafilm-korszak híres színésznője látható, akinek karrierjét a hangosfilm megjelenése törte ketté. Az 1924-ben készült képen a színésznőt egy fekete csipkefátyol mögé bújtatta, akinek igéző szemei még a fátylon keresztül is vonzzák magukhoz a tekintetet. Steichen ikonikussá vált alkotásán Swanson tündöklő ám elérhetetlen dívaként jelenik meg – akárcsak a való életben.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!