2014. június 3., kedd

Lady Lisa Lyon

Robert Mapplethorpe: Lady Lisa Lyon (1982)

Robert Mapplethorpe 1979-ben találkozott Lisa Lyon testépítővel. Az első női testépítő világbajnokról készített fotósorozata munkásságának jelentős állomása.

Lisa Lyon 1953-ban Los Angeles-ben született. A kaliforniai egyetemen tanult művészetet. Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a japán kendó harcművészettel. A kendó miatt kezdett el foglalkozni a testépítéssel. Testépítő karrierje rövid, de emlékezetes volt. Mindössze egyetlen versenyen vett részt. 1979-ben 26 évesen nevezett be az IFBB által első alkalommal megrendezett női testépítő bajnokságra, melyen világbajnok lett. Lyon ikon lett: neve egybeforrt a testépítéssel, a sportág nagy alakja, igazi sztár lett.





Mapplethorpe 1979-ben (más források szerint 1980-ban) találkozott először Lisa Lyonnal Londonban a Sohóban. A hölgy erőt sugárzó megjelenésével, ruházatával hamar felkeltette a bizarr erotika iránt vonzódó fotós figyelmét. Mapplethopre megragadta az alkalmat és rögtön meghívta Lyont a Bond Street 24-es szám alatt található műtermébe, hogy felvételeket készítsen róla. Lyon a fotózásra tollas kalapban, miniszoknyában és bőrcsizmában érkezett. Mapplethorpe el volt ragadtatva Lyon egyéniségétől, erőt sugárzó, ám extravagáns megjelenésétől. Az első fotózást több is követte, csak a helyszín változott: a következő két évben Lyon a műterem mellett edzőteremben és Kaliforniában a tengerparton állt modellt a fotósnak. A Mapplethorpe által készített felvételek száma nem ismert pontosan, de feltehetően több száz fotó készülhetett. Ami biztos, hogy 117 fényképfelvétel került be az 1983-ban kiadott Lady Lisa Lyon albumba.



A Lyonról készült fotográfiák közül az egyik legismertebb az a portréfelvétel, melyen Lyon egy kalapban fátyol mögé bújva néz maga elé. Mapplethorpe a portréfotózás íratlan szabályait felrúgva modelljét nem szemből, hanem oldalról kapta lencsevégre. Lyon tekintete nem találkozik a kamerával, hanem kifejezéstelenül a távolba réved. Arca kifürkészhetetlen. Tartása méltóságteljes, erőtől duzzadó karját befeszíti. A csinos kalap és fátyol eleganciát kölcsönöz a képnek, míg a bőrruha, az erős kar inkább erotikát sugároz. Ez az ellentét teszi erőteljessé és kifejezővé Mapplethorpe fotóját.


Mapplethorpe az 1970-es években a homoszexualitást a fotográfia témájává emelte; férfiaktjaival és homoerotikus felvételeivel vált ismertté. Most azonban Lisa Lyon fotózásával új területre evezett, az elkészült felvételek munkásságába egyszerre illő és abból ugyanakkor némileg kilógó alkotások. A testiség és az erotika ugyanúgy jelen vannak a felvételen mint korábbi alkotásain, azonban az a tény, hogy férfiak helyett egy női modellt fotózott, új irányvonalat képviselt művészetében. A Lisa Lyonról készült fotókat Horst P. Horst és Hoyningen-Huene fotográfiái ihlették, de emellett Weston aktképeinek hatása is érződik. Mapplethorpe felvételein erőt és önbizalmat sugárzó, saját testére büszke modern nőként ábrázolja Lisa Lyont. Ugyanakkor fotósorozata egyben tisztelgés az emberi test és a női szépség előtt is. Korának stílusteremtője, mely nem csak az 1980-as évek nőképének megteremtésében játszott fontos szerepet, de a design és reklámfotózásra is hatást gyakorolt.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!