2014. április 21., hétfő

Dali és a rinocérosz

Philippe Halsman: Dalí és a rinocérosz (1948)

Philippe Halsman több híres portréfelvételt is készített Salvador Dalíról. A Dalí és a rinocérosz (1948) című felvételen a festő egy orrszarvú társaságában állt kamera elé.

Halsman és Dalí majd három évtizedig tartó együttműködésük mindkettőjük művészetére hatással volt. Halsman szürreális felvételeit Dalí és alkotásai ihlették. Több felvételének főszereplője ráadásul maga a festő volt: Dalí Atomicus (1948), In Voluptas Mors (1951), Dali's Mustache (1954). A Dali és a rinocérosz (1948) címet viselő fényképen a festő egy hatalmas orrszarvúval néz farkasszemet. Kabátjával és kalapjával ő maga az orrszarvút utánozza. Dalít mindig is lenyűgözték a rinocéroszok, szarvuk formáját eszményinek tartotta, az unikornisokra emlékeztették őt. Több alkotást is készített róluk: a legismertebb a Csipkébe öltözött rinocérosz (1956) című szobra, melyet Dürer híres rajza ihletett.

Nicolas Cage Annie Leibowitz felvételén (1996)

Halsman ikonikus felvétele Annie Lebowitzot inspirálta, aki 1996-ban Nicolas Cage segítségével készítette el a saját verzióját.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!