2014. április 30., szerda

Saigon eleste

Hubert van Es: Fall of Saigon (1975)

A vietnami háború egyik legismertebb fényképet Hubert van Es holland fotóriporter, a United Press International munkatársa készítette az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA létesítményénél.

1975. április 30-án Saigon elestével ért véget a 20 éves Vietnámi háború. Az Észak-Vietnami vezetés 1975 januárjában hagyta jóvá Dél-Vietnám lerohanásának tervét. Az offenzívát szinte azonnal megindították. Márciusban az északi csapatok elfoglalták az ország északi és középső tartományait. 1975. április 21-én Thiệu elnök lemondott. Az északiak két nappal később megindultak Saigon felé. Másnap Ford elnök elrendelte az amerikaiak evakuálását a fővárosból. Az evakuálást kezdetben a Tân Sơn Nhứt légitámaszponton bonyolították, de az észak-vietnami tüzérségi tűz és a fosztogató dél-vietnamiak miatt ezt a szerepet a nagykövetség vette át. Április 30-án reggelre a nagykövetséget védő utolsó tengerészgyalogos is elhagyta Saigont, majd nem sokkal később Minh tábornok a rádióban bejelentette a feltétel nélküli megadást.  Az eredetileg két évesre tervezett hadművelet mindössze 55 napig tartott.

Van Es felvételén kétségbeesett dél-vietnamiak próbálnak feljutni a tetőre vezető lépcsőn, hogy felszállhassanak az kimenekítésben részt vevő utolsó amerikai helikopterre még azelőtt, hogy az észak-vietnami csapatok elérnék a várost. A felvételen jól látszik, hogy a próbálkozás szinte reménytelen: a helikopteren nincs elegendő hely.


Van Es volt az egyike azon kevés nyugati újságírónak, akik nem hagyták el a várost a kimenekítéskor, hanem ott maradtak, hogy tudósítsanak a saigoni eseményekről. A van Es által megörökített gép volt az utolsó, evakuálást végző helikopter, mely elhagyta Saigont az északi csapatok megérkezése előtt. Azok, akik nem fértek fel nem mentek el, hanem ott maradtak a tetőn, sőt még többen csatlakoztak hozzájuk, mert abban bíztak, hogy újabb helikopter, vagy helikopterek fognak érkezni értük is. De sajnos csalódniuk kellett.


Van Es gyorsan előhívatta a felvételeket, hogy minél hamarabb Tokióban tudja küldeni őket. A felvételekhez rövid megjegyzéseket is fűzött a szerkesztők számára, a készítés körülményeiről és a helyszínekről. A képaláírás ellenére a United International Press szerkesztője tévesen a fotó készítésének helyszínét az amerikai nagykövetséggel azonosította, feltehetően azért, mert az amerikai evakuálási műveletek egyik fő helyszíne az amerikai nagykövetség volt. A figyelmetlenség miatt a vietnami háború egyik híres fotója téves információkkal került a nyilvánosság elé.

Van Es maga anyagilag nem részesedhetett felvétele sikerében, mert a képjogokat Van Es munkaadója, a United Press International birtokolta.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!