2012. március 8., csütörtök

A teniszező lány

Martin Elliot: A teniszező lány (1976)

A hetvenes évek egyik ikonikus posztere, A teniszező lány (The Tennis Girl) néven vált ismertté. A képet Martin Elliot készítette 1976. szeptemberében.

A felvételen egy lány felhúzott szoknyával áll a teniszpályán, jól látható, hogy nem visel fehérneműt. Bár a kép egy elkapott pillanatnak tűnik, tudatos fotózás eredménye. A fotós akkori barátnőjét, a 18 éves Fiona Butlert kérte meg, hogy álljon neki modellt. A fotózásra Edgbastonban a birminghami egyetem teniszpályáján került sor. Fiona nem tudott teniszezni. A felszerelést és a ruhát úgy bérelték az alkalomra. Édesapja cipőjébe bújt azon a délutánon. Aznap Elliot számos felvételt készített, ezek egyike volt a híressé vált kép.

Elliot a felvételt eladta az Athena poszter kiadással foglalkozó vállalatnak, akik 1977-ben egy naptárban jelentették meg a képet. A poszter hamar szenzációt keltett és rendkívül népszerű lett: mintegy 2 millió példányt adtak el belőle világszerte. Elliotot meglepte a felvétel népszerűsége: „ez nem az a kép, amit megvásárolnék” – nyilatkozta egy alkalommal.

A fotót azóta többen is utánozták: Alan Carr, Kylie Minogue és Paris Hilton is elkészítette a saját változatát. Egy kaszinó reklámban pedig ki is parodizálták.

Fiona Butler a híressé vált fotóval

Sokáig nem lehetett tudni, hogy ki is látható a képen, Elliot csak majd három évtizeddel később 2001-ben fedte fel a modell kilétét, aki 2011-ben állt a nyilvánosság elé: „Én voltam a popóját villantó teniszező lány” – nyilatkozta Fiona Butler. Bár egy fillért sem keresett a képpel, de ennek ellenére nem bánta meg a fotózást. Sőt, ahogy ő mondja „hihetetlenül büszke” a felvételre.

1 megjegyzés:

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!