2012. március 22., csütörtök

A Teremtés oszlopai

Teremtés oszlopai (1995)

A Teremtés oszlopai (Pillars of Creation) néven vált ismertté az a felvétel, mely a Sas-köd egyik részletéről készült.

A képet 1995. április 1-jén Jeff Hester és Paul Scowen – az Arizonai Állami Egyetem csillagászai – készítették a Hubble űrtávcső Wide Field and Planetary Camera 2 eszközének segítségével. A felvétel három hatalmas gázokból és porból álló felhőoszlopot ábrázol.

A végső képet 32 felvételből állították össze. A kép „lépcsős” alakjának az az oka, hogy az űrtávcső négy kamerával rendelkezik, ezek közül három nagylátószögű kamera, a negyedik pedig egy fele akkora látómezejű, de kétszer akkora felbontású ún. bolygókamera. A végső kép összeállítása során az eltérő méretarányú fotót lekicsinyítve illesztették hozzá a többi felvételhez, így alakult ki a kép jobb felső részén látható lépcsős terület. A gázfelhők nevüket onnan kapták, hogy az oszlopok belsejében csillagok születnek.

Nicolas Flagey az Institut d’Astrophysique Spatiale munkatársa 2006 végén publikálta tanulmányát, melyben a Spitzer űrtávcső felvételeit vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy egy szupernóvarobbanás megsemmisítette az oszlopokat.  Az intézet később módosította a tanulmányban foglaltakat: bár a robbanás lökéshulláma valóban áthaladt az oszlopokon, de nem tett bennük akkora kárt, hogy a Teremtés oszlopai megsemmisültek volna. A robbanás csak hozzájárult a felhőoszlopok fokozatos pusztulásához, ami annak következménye, hogy anyagukból csillagok keletkeznek.

A Herschel és az XMM-Newton csillagászati műholdak legújabb felvételei alapján valószínűsíthető, hogy tényleg megsemmisültek az Oszlopok, de tekintettel arra, hogy mintegy 6500 fényév távolságra lévő eseményről van szó, a jelenséget csak mintegy 500 év múlva fogjuk észlelni.

A Teremtés oszlopai a HubbleSite oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!