2016. július 29., péntek

Felkészülés az athéni olimpiára

Elias Burton Holmes felvétele (1896)

1896. januárjában Elias Burton Holmes amerikai utazó fotográfus örökítette meg három görög futó, köztük a maratonfutásban aranyérmet szerző Spyridon Louis, felkészülését az 1896. évi olimpiára.

Három fiatal férfi egy vidéki földes úton fut. Ruhájuk hétköznapi, viseltes. Arcuk eltökéltséget és felszabadultságot tükröz. Első pillantásra aligha hinnénk, hogy három sportembert látunk. Inkább tűnnek átlagos vidéki fiataloknak. Sőt az is hihetetlennek tűnhet, hogy az egyikük pár hónappal később Görögország olimpiai bajnoka lesz. Pedig így van.

A három férfi közül kettő személyazonossága ismert: ők ketten a görög olimpiai csapat tagjaként indultak 1896-ban az első modern kori olimpiai játékokon maratonfutásban. Elias Burton Holmes amerikai fotográfus egyik edzésük alkalmával fényképezte le a sportolókat. Középen Kharialosz Vaszalikosz (1877-1964) látható, aki az 1896. évi nyári olimpiai játékokon maratonfutásban másodikként ért célba. Őt a képen jobbra látható Spyridon Louis (1873-1940) győzte le, aki a modern olimpiák történetében az első aranyérmet szerezte meg ebben a versenyszámban.

Spyridon Louis a díjátadó ceremónián,
1896. április 3., Athén (Fotó: ismeretlen) 

Spyridonra az olimpia után nemzeti hősként tekintettek. Ajándékokkal halmozták el: egy borbély vállalta, hogy Spyridont élete végéig ingyen borotválja. De Spyridon igazi sportemberhez méltó szerénységgel fogadta a szinte már túláradó éljenzést. Visszavonult, soha többé nem versenyzett. Farmerként, később pedig rendőrként dolgozott.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!