2015. szeptember 4., péntek

Scanno Boy

Mario Giacomelli: Scanno Boy (1957)

A Scanno Boy (1957) Mario Giacomelli olasz fotográfus legismertebb felvétele. A kép főszereplőjének – a középen sétáló fiúnak – kilétére 2013-ban derült fény.

A szinte mesebeli hangulatú felvételt Giacomelli az olaszországi Scannóban készítette, 1957 október 19-én. Főszereplője a Sant'Antonio da Padova templomból hazafelé sétáló asszonyok között feltűnő kisfiú, aki zsebre dugott kézzel bandukol. Giacomelli fényképével 1964-ben szerzett ismertséget, amikor alkotását New Yorkban  a Modern Művészetek Múzeumában megrendezett The Photographer's Eye kiállításon bemutatták.

Hogy ki volt a kisfiú Giacomelli fotóján egészen 2013-ig nem lehetett tudni. Simona Guerra olasz művészettörténész, Mario Giacomelli rokona hosszú kutatás után talált rá a képen szereplő fiúra: Claudio De Colára. Guerra Scannóban találkozott De Cola szüleivel, akik egyértelműen azonosították gyermeküket. De Cola édesanyja nem emlékezett a napra, amikor a kép készült, csak később hallott a fényképről, melyből szeretett is volna egy példányt emlékbe. Guerra a kép előterében sétáló két asszony személyazonosságát is kiderítette: bal oldalt Sapienza Fronterotta, jobb oldalt pedig Paolina De Crescentis látható. Guerrának nem volt lehetősége találkozni velük: mindketten meghaltak már.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!