2015. augusztus 31., hétfő

A Solway Firth-i űrhajós

Jim Templeton: A Solway Firth-i űrhajós (1964)

A Solway Firth-i űrhajós (1964) néven ismertté vált felvételt Jim Templeton tűzoltó készítette öt éves kislányáról. Az előhívott felvételen egy űrhajósnak látszó emberi alak képe rajzolódott ki.

1964 májusában Jim Templeton angliai tűzoltó és történész családjával az angliai Burgh Marsh-on, nem messze Solway Firth-től kirándult. Templeton öt éves kislányáról több felvételt is készített. Az előhívott felvételek egyikén különös dologra lett figyelmes. Kislánya mögött egy űrhajósra emlékeztető ember alakja tűnt fel. Pedig Templeton határozottan emlékezett, hogy feleségén, kislányán és rajta kívül nem volt senki a környéken: csak két idős hölgy tőlük jóval távolabb, akik egy autóban ültek. Mégis az ominózus felvételen szerepelt még egy alak. Templetont nyugtalanította a fotó. Először arra gondolt, hogy valaki a Kodaknál, ahol előhívatta a felvételt, manipulálhatta azt. De a Kodak szakértői elemezték a felvételt és megállapították, hogy azt senki sem módosította. A felvétel eredeti.

Templeton másik felvétele lányáról

Templeton elvitte a carlise-i rendőrségre is felvételt, ahol kezdetben hitetlenkedve fogadták a történetét. A rendőrségi vizsgálat, végül megállapította, hogy bár kétségtelenül szokatlan a felvétel, de semmi gyanús sincs a képen. „Természetesen a kép nem hamisítvány” – állítja Templeton, aki továbbra sem talált magyarázatot a jelenségre. A fénykép már kezdett feledésbe merülni a családnál, azonban a Cumberland News felkapta a történetet és néhány óra alatt az egész világon ismertté vált a fotó. 

Templeton és lánya a híressé vált fényképpel

A Solway Firth-i űrhajós néven híressé vált felvétel évtizedekig foglalkoztatta a szakértőket és az amatőr érdeklődőket. Templetont még kormányzati alkalmazottak is felkeresték, akik a kép készítésének körülményeiről érdeklődtek. A Kodak cég pedig jutalmat ajánlott annak, akik magyarázatot talál a rejtélyre. Volt aki úgy vélte, hogy Templeton egy szellemet kapott lencsevégre, mások szerint kislányának spirituális kivetülését örökítette meg. A leghihetőbb magyarázatot, David Clarke a Sheffield Hallam University tanára adta 2014-ben. Szerinte a felvételen nem egy űrhajós látható, hanem Templeton felesége, Annie, aki a fotózás idején a lánya mögötti területen sétálgathatott. Templeton pedig azért nem láthatta Annie-t, mert lánya pont eltakarta, és csak egyetlen pillanatra, a híressé vált fénykép készítésekor lépett ki lánya holtteréből. Annie aznap halványkék ruhát viselt, ami a túlexponált fényképen tűnik fehérnek.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!