2015. március 27., péntek

Black Power Salute

John Dominis: Black Power Salute (1968)

Az 1968-as Olimpiai játékokon Tommie Smith és John Carlos fekete kesztyűs kezüket magasba emelve tiltakozott a faji megkülönböztetés ellen.

Október 16-án tartották a 200 méteres férfi síkfutás döntőjét. A versenyt az amerikai Tommie Smith nyerte 19,83 másodperces világcsúccsal, másodikként Peter Norman ausztrál versenyző ért célba, a bronzérmes, a szintén amerikai John Carlos lett. Az eredményhirdetésen a két amerikai cipő nélkül fekete zokniban jelent meg. A himnuszt mindketten lehajtott fejjel fekete kesztyűs kezüket a magasba emelve hallgatták végig. Tiltakozásul a faji megkülönböztetés és elnyomás minden formája ellen. Mindhárom sportoló az Olympic Project for Human Rights jogvédő szervezet jelvényét viselte. Smith és Carlos előre eltervezték, hogy az eredményhirdetésen tiltakozni fognak, megbeszélték, hogy mit fognak viselni és csinálni. Tervükbe beavatták Normant is, aki támogatásáról biztosította őket. Carlos az olimpiai faluban felejtette a kesztyűjét. Hogy ne tűnjön fel a kesztyű hiánya Norman javasolta nekik, hogy Carlos húzza fel Smith bal kesztyűjét.

Egy másik felvétel a eseményről

Az eset nagy botrányt váltott ki. Avery Brundage, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke felszólította az Egyesült Államokat, hogy zárja ki a két versenyzőt az olimpiai keretéből. Úgy vélte, hogy Smith és Carlos tette politikai állásfoglalás volt, aminek semmi keresnivalója sincs az Olimpián. (1936-ban Brundage, az amerikai Olimpiai Bizottság elnökeként a berlini olimpián nem emelt kifogást a náci karlendítés ellen.) Az amerikai csapat először megtagadta Brundage kérését, aki ekkor a teljes amerikai csapat kizárását helyezte kilátásba. Brundage nyomására végül a két sportolót kizárták, kitiltották őket az olimpiai faluból és hazaküldték őket. A kizárás ellenére Smith és Carlos az érmeiket megtarthatták.

Smith és Carlos tiltakozásáról a leghíresebb felvételt az AP fotóriportere John Dominis készítette. A fénykép Black Power Salute címen vált ismertté – utalva a hatvanas és hetvenes évek amerikai Black Power (Fekete erő) nevet viselő polgárjogi mozgalmára – annak ellenére, hogy Smith és Carlos, saját elmondásuk szerint sem a Fekete Erő, hanem az emberi jogok nevében tisztelegtek.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!