2015. március 12., csütörtök

Danuta Danielsson

Hans Runesson:
Danuta Danielsson fejbe vág a táskájával egy náci tüntetőt (1985)

Hans Runesson híressé vált felvételén Danuta Danielsson egy neonáci tüntetés egyik résztvevőjét verte fejbe retiküljével.

1985. április 13-án Svédországban Växjö városában vonultak fel az Északi Birodalmi Párt (Nordic Reich Party) neonáci szimpatizánsai. Az egyik tüntetőt a 38 éves Danuta Danielsson a táskájával verte fejbe. A támadást az eseményről tudósító fotóriporter, Hans Runesson örökítette meg fényképezőgépével. A felvétel másnap a Dagens Nyheter című napilapban jelent meg. A képre felfigyelt a nemzetközi sajtó is és rövid idő alatt ismertté vált. Runesson fotóját 1985-ben Svédországban az év fotójává (Årets bild), a Vi magazin és Svéd Fotótörténeti Társaság pedig az évszázad felvételévé választotta.

Danielssonról kevés információ áll rendelkezésre, annyi tudható, hogy  édesanyja a második világháború idején náci koncentrációs táborban raboskodott. Az asszony feltehetően hirtelen felindulásból támadhatta meg a tüntetés egyik tagját, a fotós Runesson elmondása szerint a nő már ott akkor megbánta tettét.

Az asszony tettének megítélése a mai napig ellentmondásos, van aki szerint Danielsson bátorságról tett tanúbizonyságot, míg mások szerint a tüntető megtámadása nem volt más mint puszta erőszak. Így vélekedett Växjö város vezetése is, amikor elutasította Susanna Arwin svéd szobrász tervét, aki a támadás helyszínén tervezett szobrot állítani az asszonynak.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!