2014. január 25., szombat

Aranyásók a Chilkoot-hágónál

Eric A. Hegg: Aranyásók menetelése a Chilkoot-hágónál (1898)

A klondike-i aranyláz egyik leghíresebb felvételén aranyásók másszák meg a meredek Chilkoot-hágót. A hágó volt az aranyásók egyik fő útvonala Dawson City felé.

Skookum Jim Mason unokatestvéreivel 1896. augusztusában a Alaszkába utazott Mason testvéréhez, Kate-hez. A csoport a Klondike folyó mentén indult rénszarvast vadászni. A Rabbit pataktól nem messze jelentős aranylerakódásra bukkantak. A területet gyorsan lefoglalták. A felfedezésnek azonban hamar híre ment és aranyásók, szerencsevadászok özönlötték el az addig békés területet. Az aranyásók fő célpontja az aranylelőhelyek közelében fekvő Dawson City volt. A város a klondike-i aranyláz központja lett. Három év alatt mintegy 40 ezren utaztak a helyszínre a gazdagodás reményében. Volt aki szerencsével járt, de a többség üres kézzel távozott: az aranyásóknak csak a tizede talált aranyat.

A Klondike-i aranylelőhely távoli és nehezen megközelíthető volt. A legtöbben a legrövidebb, ám az egyik leginkább embert próbálóbb útvonalat választották. Dyea kikötőjéből indultak a Bennett-tóhoz, ahonnan csónakkal mentek tovább, hogy elérjék a mintegy 800 km-re fekvő Dawson City-t.

Eric A. Hegg másik felvétele (1898)

George C. Cantwell felvétele (1898)

G. G. Murdock fotója (1898 körül)

Az útvonal legnehezebb szakasza a Dyea kikötőjétől nem messze fekvő Chilkoot-hágó volt. A hágó egy hóval borított meredek szűk ösvény volt: a 800 méteres szakaszon 300 méteres szintemelkedést kellett leküzdeni. A hegyoldal a lovak számára járhatatlan volt, így minden csomagot emberi erővel kellett feljuttatni a kanadai határőrállomásig. A hágó megmászását jégbe vájt lépcsők segítették.

A Chilkoot-hágón való átkelésről több fotográfia is készült, melyek közül az egyik legismertebbet Eric A. Hegg készítette 1898. szeptemberében. Hegg a klondike-i aranyláz idején folyamatosan dokumentálta az aranyásók életének mindennapjait.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!