2014. január 30., csütörtök

Evan O'Neill Kane önműtétje

Dr. Evan O'Neill Kane vakbélműtétje (1921)

Dr. Evan O'Neill Kane (1861–1932) 60 éves korában hajtott végre magán sikeres vakbélműtétet.

Kane gyakorlott sebész volt: közel 4000 beteg vakbelét távolította el. Saját vakbélműtétjére 1921. február 15-én a New York-i Kane Summit kórházban került sor. Kane félig fekvő, félig ülő helyzetben helyezkedett el a műtőasztalon. Hátát párnákkal támasztotta alá, hogy minél jobban hozzáférjen a műtéti területhez. A vakbélműtétnél munkatársai asszisztáltak, ők tartották azt a tükröt is melynek segítségével Kane ráláthatott a műtéti területre. A helyi érzéstelenítés mellett végzett operáció mintegy 30 percig tartott, komplikáció nem volt.

A sebészorvos célja a beavatkozással egyrészt az volt, hogy személyes tapasztalatot szerezzen egy operációról. Továbbá, hogy bizonyítsa nem minden esetben van szükség általános altatásra. A széles körben elterjedt általános altatással szemben Kane jobban preferálta a helyi érzéstelenítést, mely kevesebb kockázattal járt és kevésbé volt megterhelő a betegek számára. A sikeres műtét nagy  szenzáció volt. Kane egy csapásra ismertté vált: az orvos, aki saját magát műtötte meg.

Kane sérvműtétje 1932-ben

Kane-nek nem ez volt az első önműtétje. Két évvel korábban egyik elfertőződött ujját amputálta. 1932-ban, 70 éves korában ismét műtőasztalra feküdt, hogy lágyéksérvét operálja meg. Ez a műtét azonban kevésbé volt sikeres: erejét nem nyerte vissza, alig egy hónappal a beavatkozás után tüdőgyulladásban halt meg.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!