2014. november 8., szombat

Jim Morrison, NYC, 1967

Joel Brodsky: Jim Morrison, The Doors,
American Poet, New York (1967) 

Joel Brodsky 1967-ben készítette el a leghíresebb portréfelvételt Jim Morrisonról a legendás The Doors együttes frontemberéről.

Brodskyt az Elektra Records bízta meg, hogy egy feltörekvő Los Angeles-i rockzenekarról, a The Doors-ról készítsen felvételek. A képek az együttes első albumához készültek. Brodsky két alkalommal fotózta a zenekart. A fotózásokra 1967-ben New York-ban került sor. Az első fotózáson készült az a felvétel, mely a zenekar debütáló albumának hátsó borítójára került. 

Ez a felvétel került a The Doors (1967) című lemez hátsó borítójára 

A második fotózáson készült a híressé vált Morrison-portré. „Jim teljesen részeg volt” – emlékezett vissza Brodsky. Ennek ellenére a fotózás rendben zajlott. Brodsky először csoportképeket készített, majd a portréfelvételek következtek a tagokról. „ A Doors egyike volt a legtudatosabb zenekaroknak, akiket akkoriban fotóztam. Saját elképzeléseik voltak, s tisztában voltak egy jó fotósorozatban rejlő lehetőségekkel.” – mondta az együttesről Brodsky. Úgy tervezte, hogy Morrisont fogja utoljára fotózni, mert szerette volna, ha minél több ideje marad az énekesre. Morrison a várakozás alatt még tovább ivott, a végén már annyira részeg volt, hogy elvesztette az egyensúlyérzékét és több alkalommal is majdnem felborította a reflektorokat a stúdióban. Brodskynak nem volt választása, korábban be kellett fejeznie a fotózást mint eredetileg tervezte. A Morrisonról készült fekete-fehér portrésorozat később Young Lion néven vált ismertté. Brodsky nevezte így Morrisont.







Brodsky fotóit használta fel az együttes az első két albumához – a The Doors-hoz és a Strange Faces-hez. Morrison félmeztelen fotója pedig, mely számos Doors kiadványon szerepelt, mára fotóikonná vált. Egyike a legismertebb zenész portréknak, sőt vannak, akik a 20. század leghíresebb portréfelvételei között tartják számon. „...Morrison soha nem nézett újra így, azok a felvételek a The Doors-legenda részévé váltak. A csúcson volt, amikor lefotóztam.” – mondta Brodsky.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!