2011. augusztus 20., szombat

A mozgó ló: Sallie Gardner

A mozgó ló: Sallie Gardner (1878)

Eadweard Muybridge 1878-ban készítette el egy ló és lovasának mozgásáról híressé vált felvételét. Az elkövetkező években mozgásfázisok százait készítette állatokról és emberekről. Munkásságával nem csak a fotográfia fejlődéshez hanem a mozgófilm megszületéséhez is jelentősen hozzájárult.

A kép megszületésének újságokba illő történetváltozata szerint 1872-ben Leland Stanford a Central Pacific építtetője Frederick MacCrellishsel kötött fogadást abban a kérdésben, hogy a ló ügetés közben van-e olyan pillanat, amikor a lónak minden lába a levegőben. A kérdés eldöntéséhez kérte fel Stanford Muybridge-et, hogy készítsen felvételek mozgó lovakról, melyekből kiderül mi is az igazság. A prózaibb verzió szerint Stanfordot nem egy fogadás, hanem a versenylótenyésztés módszerei érdekelték: a lovak mozgását szerette volna tanulmányozni. Ehhez kérte Muybridge segítségét, aki még 1872-ben nekilátott a feladatnak, melyhez Stanford 25 000 dollárt támogatást is biztosított. Azonban a kezdeti próbálkozások sikertelenek voltak – a felvételekhez használt nedves kollódiumos lemez alacsony érzékenysége és a kamera zárja nem volt alkalmas a célra. Azonban mintegy öt évvel később, 1877-ben az eredmények már bizakodásra adtak okot.

Végül 1878. júniusában a Palo Alto-i lóversenypályán Muybridge több sikeres felvételt készített lovak és lovasaik mozgásáról. Ezek közül a fent látható felvétel a legismertebb, mely június 19-én készült. A képen látható Stanford tulajdonában lévő lovat Sallie Gardnernek hívták. A felvételekhez 24 kamerát állított fel a pálya szélén, a túloldalra pedig fehér háttért állítottak. A záridő a másodperc ezredrésze volt. A felvételek pontos időzítéséhez a pályára merőlegesen egy drótot feszítettek ki: amikor a ló áthaladt, átszakította azt és a kioldók működésbe léptek, a felvétel elkészült.

Stanford a felvételeket látva ösztönözte Muybridge-et, hogy más állatokról is készítsen hasonló felvételeket. Muybrdige 1882-ben The Horse in Motion as Shown by Instantaneous Photography címmel adta ki kutatásának eredményeit. Az itt látható felvételt nem ebben szerepelt, hanem 780 másik társaságában az Animal Locomotion: An Electro-photographic Investigation of Consecutive Phases of Animal Movements című 1872 és 1885 között megjelent kiadványban.

Leszállás a kerékpárról (1904)

Étienne-Jules Marey Muybridge munkája nyomán maga is kísérletezésbe kezdett a mozgás képi ábrázolása céljából: ő azonban nem külön képeket készített a mozgás fázisairól, hanem egyetlen lemezre exponált több alkalommal. Így született meg a fenti felvétel is.

Muybridge további felvételei megtekinthetőek az Eadward Muybridge Online Archive oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!